Kiedy znikają ostatnie pierniczki oraz świąteczne dekoracje – to wiadomo, że czas na sylwestrowe przygotowania. Można go spędzić w domu albo zdecydować się wyjść na miasto. Chętnych na organizowane imprezy jest coraz więcej, a i lokale z przyjemnością przedstawiają oferty na 31 grudnia. Mamy dla Was kilka propozycji, dokąd można się udać w ten dzień. 

Sylwester to dzień poprzedzający Nowy Rok i jest co roku obchodzony bardzo hucznie przez ludzi na całym świecie. Święto narodziło się na przełomie XIX i XX wieku i z czasem stawał się coraz bardziej popularny, aż do momentu, kiedy wpisał się na stałe w kalendarz. Tego wieczoru wita się wszystko, co nowe i żegna to, co stare. Jest to także punkt, w którym rozpoczyna się karnawał – okres balów, toastów, imprez czy domówek oraz pysznego jedzenia.

Na szampańską zabawę zaprasza co roku wiele lokali. Każde miejsce ma swój przepis na udany wieczór, dlatego warto przejrzeć ofertę całego rynku, zanim podejmie się decyzję. My również zdecydowaliśmy się sprawdzić, co dzieje się u naszych trójmiejskich restauratorów. Oto kilka sprawdzonych miejsc, w jakich warto przywitać Nowy Rok.

Cafe Xander

Cafe Xander znajduje się w hotelu Haffner. To nowe,  miejsce w Sopocie inspirowane duchem kosmopolitycznym. Zaskakuje kuchnią, eleganckim wnętrzem oraz swobodną atmosferą. Podczas wieczoru sylwestrowego na gości czeka kolacja degustacyjna z kieliszkiem szampana i muzyką na żywo. Zespół, który podgrzeje parkiet Cafe Xander w tę wyjątkową noc zagra muzykę jazz oraz soul z domieszką swingu z lat 30-stych.

Menu sylwestrowe obejmuje:

Amouse bouche

Ziemniak konfitowany, kawior z łososia szkockiego, crème fraîche

Przystawka

Tatar z jelenia z cebulką perłową, kurkami, majonezem z żubrówką, żółtkiem i musztardą dijon

Zupa 

Biała zupa rybna z wanilią, brunoise warzywnym, mięsem małży i krewetkami

Intermezzo

Granita z limonki i grapefruita

Danie główne rybne

Kulbin smażony na maśle tymiankowym z gratin z marchewki, aioli szczypiorkowym i żelem z cytrusów

Danie główne mięsne

Comber jagnięcy z kostką sous vide na demi glace z pistacjami, kawiorem z pieczonego bakłażana, pieczonym czosnkiem, ziemniak hasselback

Deser

Czekolada valrhona z karmelizowanym burakiem w miodzie i rozmarynie

Kieliszek Szampana Moët & Chandon Brut

Cena od osoby:          

690 zł

 

www.cafexander.pl