Hewelke Restaurant & Bakery. Nowy koncept restauracyjny w Gdańsku Wrzeszczu
W menu spotkamy pozycje z różnych stron świata – od polskich przez włoskie, francuskie czy nawet te azjatyckie – wszystkie w przystępnym wydaniu, dania, w których każdy znajdzie coś dla siebie. I tak w karcie figurują na przykład: klasyczny tatar wołowy z frytkami i majonezem truflowym, wypiekane na miejscu bao z łososiem lub chlebowcem, tradycyjny polski chłodnik z ziemniakami, ale i orientalny bulion z kaczki z noodlami i pak choi. Dużym powodzeniem cieszy się mistrzowski Angus burger z kaparowym relishem. Do wyobraźni przemawiają też desery takie jak rabarbar z kruszonką i lodami rozmarynowymi czy canelle z sosem angielskim i lodami waniliowymi.
Zresztą nie trzeba snuć domysłów nad powstawaniem samych dań – kuchnia Hewelke jest otwarta, widoczna z Sali, dzięki czemu na żywo można podglądać kucharzy przy pracy, także w trakcie całego posiłku. Decydując się na rezerwację tzw. chef’s table siądziecie praktycznie tuż przy samej kuchni i będziecie mogli śledzić cały proces produkcyjny oraz porozmawiać z szefem przygotowującym Wasze dania. Długi stół pozwala na ugoszczenie 12 osób naraz – to ciekawe rozwiązanie na kolacje biznesowe czy też te w grupie przyjaciół.
W Hewelke funkcjonuje też świetnie wyposażony bar oferujący zarówno autorskie jak i klasyczne koktajle oraz dobrze przemyślaną listę win. Warto spróbować popisowej pozycji zainspirowanej browarnictwem i piekarnictwem – tj. signature cocktail: Hevelius – łączący żytnią whiskey Bulleit Rye z syropem z chleba, polskim cydrem i pianką z chmielu.
Ten chleb zresztą jest tu nieprzypadkowy Hewelke to także piekarnia nawiązująca do najlepszych tradycji francuskich „boulangeries” z bogatym wyborem chlebów, bagietek, bajgli i słodkich wypieków. Jej początki wiążą się z Białym Królikiem, a nowy lokal pozwolił w pełni rozwinąć skrzydła. Na miejscu można także zakupić produkty roślinne Marcina Popielarza: warzywne przetwory, oryginalne konfitury, wegańskie sosy i słodycze czy aromatyzowane oleje.
Hewelke mieści się na terenie historycznego gdańskiego browaru – teraz noszącego nazwę Browar Hevelius. To tętniący życiem kompleks, na który składają się także eleganckie apartamenty na wynajem, a już niebawem imponująca Spa Sphaera z basenami, jacuzzi, saunami, hammanem i gabinetami zabiegowymi. Sama restauracja mieści się w klimatycznych, piwnicznych wnętrzach o ceglanych ścianach i zabytkowych kolumnach, które dodają jej klimatu.
Za menu odpowiada zarówno Marcin Popielarz (Chef Patron) jak i Alyona Orel (Head Chef), która wcześniej przez 3 lata pracowała w Białym Króliku. Hewelke to restauracja na szybkie lunche, ale i długie, niespieszne wieczory, gdzie na pewno poczujecie się dobrze ugoszczeni.