Trwający od wielu miesięcy lockdown branży, utrzymująca się niepewność o przyszłość i brak jednoznacznych deklaracji pomocowych od państwa – aktualna sytuacja gastronomii nie należy do różowych. Jednak trójmiejskie restauracje tak łatwo się nie poddają, a my, chcąc je wspierać, już piąty miesiąc nagłaśniamy akcję #PrestiżNaWynos. Wierzymy, że w naszych czytelnikach drzemie realna siła mogąca wspomóc lokale, dlatego zachęcamy: zamawiajcie wynosy, wspierajcie lokalne gastro, a za udzielone wsparcie otrzymacie egzemplarz Prestiżu dołączony do dań – całkowicie za darmo! W ten sposób chcemy także dotrzeć do wszystkich tych, którzy chcieliby nas przeczytać, pooglądać, ale którzy nie chcą lub nie mogą w tym pandemicznym czasie szukać nas – tak jak do tej pory – na mieście. Poznajcie więc dziewięć restauracji współpracujących z nami. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie!

Thai Thai

Gdańsk, Podgarbary 10

Sopot, Bohaterów Monte Cassino 63

Pasjonujemy się kuchnią tajską – pomysł na tę kuchnię przywieźliśmy z podróży do Krainy Uśmiechu. Oferujemy duży wybór tajskich potraw, a szczególnie dumni jesteśmy z naszych dań z woka. Dla miłośników bardziej wyrafinowanych potraw polecamy takie pozycje, jak grillowana jagnięcina z makaronem ryżowym w sosie z zielonego curry. Wszystkie nasze dania powstają z oryginalnych tajskich składników i przyrządzane są przez Tajów. Kucharze z chęcią dzielą się atmosferą i smakami Tajlandii z naszymi gośćmi, a ich wspomnienia z ojczyzny są kulinarną inspiracją samą w sobie. Stawiamy na wysoką jakość produktów, profesjonalną obsługę i dbałość o każdy szczegół, a smak dań jest autentyczny i wyjątkowy. Czuć to w każdym daniu, w każdym naszym lokalu, w każdym uśmiechu gościa.

manager restauracji, Patryk Kozłowski

Geneza 

Gdańsk, Chmielna 10 (kompleks Deo Plaza)

Nasza kuchnia bazuje na produktach wysokiej jakości, często lokalnych. Nawiązujemy do czasu Hanzy i działającego prężnie w tamtym okresie transportu morskiego i komunikacji morskiej, a nasze dania to podróż po różnych regionach świata. W okresie lockdawnu menu dostosowaliśmy do wydawania dań na wynos, zatem wyszedł mix kuchni „euro-amer-azja”. Pierwiastek „euro-” to mega sandwich z wypiekanym na różowo rostbefem, grillowanymi warzywami i sosem truflowym; „-amer-„ to burger wołowy z własnoręcznie mielonym mięsom, chrupiącą bułką z sosem z skarmelizowalnej szalotki z dodatkiem sosu sriracha; z kolei „-azja” to zupa tajska z krewetkami i kurczakiem. W pandemii ruszyliśmy także z produkcją gotowych dań w słoikach, na przykład z żurkiem, powidłami śliwkowymi czy śledziem w oleju z Juszkowa.

manager restauracji, Jerzy Furman

Moshi Moshi Sushi

Gdynia, Antoniego Abrahama 52

Sopot, Bohaterów Monte Cassino 63/1

Nasza restauracja powstała z pasji do kuchni japońskiej, która charakteryzuje się z jednaj strony bogactwem smaków, obfitością kolorów i połączeń, a z drugiej – prostotą i przywiązaniem do tradycji. Serwujemy dania przygotowywane jest według wiekowych technik, z najwyższą starannością oraz przy użyciu wyselekcjonowanych produktów. Inspiracje czerpiemy głównie z Japonii, którą nasi sushi-masterzy regularnie odwiedzają, podając nowe smaki i doskonaląc umiejętności. Przyświeca nam również idea „zero-waste”, gdyż w kuchni japońskiej bardzo dba się o to, żeby nic się nie marnowało. W naszym menu znaleźć można nie tylko sushi, ale też zupy, tempurę czy gyozę. Mamy opcje dla wegetarian. Dokładamy wszelkich starań, by nasi goście byli w pełni zadowoleni z dań, nawet jeśli są one serwowane tylko na wynos.

współzałożyciel i szef kuchni, Konrad Repiński

Toscana

Sopot, Grunwaldzka 27

Toscana to więcej niż Włochy. To pasja, z jaką przygotowujemy dla Was każde danie, radość z udanych spotkań i magia niepowtarzalnego klimatu Włoch. Stworzyliśmy miejsce pełne włoskiej atmosfery, żywiołu i toskańskich smaków. Nasze kameralne wnętrze pełne oryginalnych elementów dekoracyjnych nawiązuje do nastroju słonecznej Italii, a otwarta kuchnia buduje zaufanie i tworzy atmosferę domowości. Z kolei w menu odnaleźć można cały przekrój toskańskich i włoskich specjałów, które onieśmielają zapachem ziół i przypraw. Oferowane dania są niepowtarzalne w kompozycji i przygotowane na bazie receptur i przepisów gromadzonych pieczołowicie przez właściciela i jego rodzinę. Cenimy sobie dbałość o gości, domową atmosferę i pyszne jedzenie.

właściciel restauracji, Maurycy Chodorowski

Chianti Grill Bar

Sopot, Generała Kazimierza Pułaskiego 19/1

Nasza restauracja powstała z połączenia miłości do Włoch i pysznego jedzenia, umiłowania prostoty i autentyczności z dużą dozą dbałości o jakość produktu i radość płynącą ze szczerej gościnności.  Nasi goście bardzo szybko stają się naszymi przyjaciółmi, doceniając smak i starania, jakie wkładamy w przygotowanie dań i obsługę. Produkty, którymi posługujemy się, karmiąc i pojąc naszych przyjaciół, to zawsze najwyższa światowa półka – autentyczne włoskie salame, prosciutto krojone na oczach naszych gości, sprowadzane z Włoch sery, świeże owoce morza i mięsa, certyfikowana mąka do naszej pinsy czy najlepsza na rynku kawa. Inspirujemy się podróżami do Włoch i zgłębianiem tajników tamtejszych kulinariów. Temat jedzenia jest tym, o czym potrafimy rozmawiać godzinami, i uważamy, że życie jest zbyt krótkie, by jeść marne jedzenie! 

właściciel restauracji, Maurycy Chodorowski

Moje Miasto 

Gdynia, Skwer Kościuszki 15

Serwujemy wszystko to, co dobre – od kuchni dalekiego wschodu, przez śródziemnomorskie klimaty, aż po nasze polskie i inne wschodnio-europejskie smaki. Nasze główne menu jest różnorodne, choć przeważają w nim dania kuchni europejskiej. Oferujemy także zmienną kartę dań opierającą się na kuchni miast partnerskich Gdyni rozsianych po całym świecie. Ich obecność jest silnie zauważalna we wnętrzu lokalu – na jednej ze ścian znajdują się zdjęcia oraz plany każdego z nich. W Moim Mieście ponad wszystko stawiamy zadowolenie klientów. To oni są dla nas najważniejsi, dzięki nim i dla nich istniejemy. Nie zapominamy też o tym, co jest bardzo istotne w funkcjonowaniu firmy – o dobrej atmosferze pracy i relacjach między członkami załogi. Równie ważny jest także aspekt ekologiczny – szanujemy żywność i staramy się jej nie marnować.

manager restauracji, Gaweł Wysocki

Ristorante LaCucina

Gdańsk, ul. Tandeta 1 lok.77

La Cucina po włosku znaczy "kuchnia" – a u nas znajdziesz wszystko to, co najlepsze w kuchni włoskiej. Włoska kuchnia jest bardzo zróżnicowana i to co znajduje się na stołach w dużej mierze zależy od regionu. To jednak, co łączy wszystkie najlepsze potrawy tego kraju, to prostota i najlepsza jakość produktów. W Ristorante La Cucina znaleźć można doskonałe wina, owoce morza, mięsa, antipasti, zupę toskańską i desery. Do wszystkich dań używamy oryginalnych włoskich składników, sami wyrabiamy makarony, pizzę przygotowujemy według najlepszych włoskich receptur, a codziennie robiony domowy chleb oraz foccacia umilają czas oczekiwania na dania. Inspirację czerpiemy zarówno z klasyki, jak i z nowoczesnej kuchni. Czasami stawiamy na jedno z nich, a czasami wprowadzamy twist obu.

szef kuchni, Michał Walder

Ristorante ConGiardino

Gdańsk, Czyżewskiego 20

Kochamy gotować, łączyć smaki i odkrywać, co z tego wyniknie. Specjalizujemy się w daniach kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, oferując domowe makarony, risotto z owocami morza, fritto misto, wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i sałaty, a także pizzę i desery. Miłość do smaków słonecznej Italii spadła na mnie podczas podróży. Dziś staram się nią zarażać, dając upust zamiłowaniu do tworzenia interpretacji tradycyjnych przepisów. Natchnieniem do kulinarnych wariacji są zazwyczaj polskie sezonowe produkty, które w połączeniu z tradycją włoską są naszą spécialité de la maison! Lokal, który stworzyliśmy w gdańskiej pięknej Oliwie, jest miejscem, gdzie dzielimy pasją do włoskiej kuchni, a w sezonie letnim – słońcem, ogrodem pełnym kwiatów i zieleni, wspólnym grillowaniem i śpiewaniem.

szef kuchni, Jakub Łysk