Piasek, zatoka, piękna panorama o każdej porze roku - taki widok rozpościera się z Browaru Port Gdynia, który serwuje nie tylko unikatowe złociste trunki, ale również ogromne serce i bezinteresowną pomoc. Mało osób wie, że tylko w minionym roku, Browar Port Gdynia zorganizował aż 32 akcje charytatywne! Poznajcie cichych, gdyńskich bohaterów.

Browar Port Gdynia to pierwszy browar w historii Gdyni. Tutaj, przy uwielbianym przez turystów i mieszkańców gdyńskim bulwarze, już od ponad trzech lat warzą i serwują piwo niemal na samej plaży. Jednak to nie wszystko, ważnym elementem, niejako wpisanym w DNA browaru jest działalność charytatywna. Niezwykła, bo stała i sukcesywna, nie od święta, a na co dzień! Właśnie oni - organizują, uczestniczą i angażują się w różne
inicjatywy.

POMAGAJĄ

Tylko w 2019 roku gdyński browar zrealizował aż 32 akcje. Zabawa andrzejkowa zorganizowana dla Stowarzyszenia „Cool-awi", czy charytatywna zbiórka „O lepsze jutro dla dzieci z Afryki” okraszona koncertem i licytacją - to tylko dwa ostatnie przedsięwzięcia Browaru.

- Poszliśmy w kierunku działań charytatywnych, ponieważ doskonale zdajemy sobie sprawę jak wielkie ma to znaczenie dla osób potrzebujących. Co najważniejsze, robimy to z wielką pasją, cieszymy się każdą zebraną kwotą, po prostu walczymy o lepsze jutro! To wszystko ma głęboki sens, a my mamy taką możliwość, by dzielić się nie tylko dobrym sercem, a także wiedzą i doświadczeniem - mówi Anna Kucharska – realizatorka i koorydanatorka wyżej wymienionych przedsięwzięć.

Browar czynnie wspiera m.in. Placówkę Opiekuńczo-Wychowawczą nr 1 w Gdyni, aktywizując podopiecznych i dając im możliwość pracy w gastronomii, dzienne domy dziecka, domy starców oraz fundacje: „Między ludźmi’’, „Radość’’ i „Kobiety w czerwieni’’. Nie działają jednak sami. Mocnym filarem, a zarazem głównym partnerem jest dealer samochodowy Auto-Mobil, który czynnie angażuje się w działania na rzecz potrzebujących. W jaki sposób? Przed Browarem Port postawił Jeepa, a cały fundusz z ekspozycji jest przeznaczany na organizację tych inicjatyw. Nieobojętni na działania Browaru pozostają też: Zarząd Portu Gdynia oraz samorząd gdyński, którzy od lat wspierają i doceniają ich aktywność.

EDUKUJĄ

Nie dość, że prężnie prowadzą działalność charytatywną to jeszcze edukują. Wspierają m.in.wymiany edukacyjne uczniów szkół gastronomicznych z Trójmiasta, kraju i zagranicy. Prowadzą zajęcia z piwowarstwa, w których Piwowar Browaru szkoli uczniów jak obsługiwać sprzęt do warzenia i pieczołowicie prowadzi ich przez tajniki samego procesu warzenia piwa.

W ich szeregach znajduje się również Emilia Bykowska, uczestniczka programu Hell's Kitchen, która we współpracy z piwowarami stworzyła pierwszą w Trójmieście recepturę ciasta w ciemnym kolorze opartą o produkty wykorzystywane przy produkcji piwa. Oprócz tej innowacji, szefowa kuchni, regularnie prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci, podczas których wspólnie gotują.

Nie obce są im też profesjonalne warsztaty piwne, podczas których zabierają uczestników na wycieczkę do leżakowni i warzelni w towarzystwie Piwowara. Podczas spaceru wygłaszana jest prelekcja dotycząca procesu warzenia piwa, a następnie goście zabierani są w świat metod produkcji, sprzętu i wytwarzanych gatunków piwa. Wisienką na torcie jest degustacja dań przygotowywanych na bazie piwa, które zostało uwarzone w Browar Porcie.

WARZĄ I WYGRYWAJĄ

W pomaganiu najważniejsze są chęci i bezinteresowność - takie wartości przyświecają gdyńskiemu browarowi.

- Chcieliśmy stworzyć miejsce, które jest otwarte na wszystkich! Przez cały rok dbamy o dobrą atmosferę. Latem lokal przepełniony jest turystami, a wieczorami lokalnymi mieszkańcami, którzy lubią pogawędzić sobie przy dobrym piwie, jednak staramy się być otwarci również dla osób starszych. Nierzadko przychodzą do nas grupy z domów spokojnej starości, by porozmawiać przy kawie i powspominać dawną Gdynię. Lokal jest też w pełni przystosowany do goszczenia osób niepełnosprawnych. Browar Port Gdynia jest otwarty dla każdego - i to jest nasze motto! - opowiada Anna Kucharska.

Właściciele, wraz z Piwowarem postanowili wyjść z „nudnej” konwencji browaru restauracyjnego, w którym „męczy się” Gości trzema-czterema stylami serwowanymi w skali roku. Browar oferuje również wiele piw leżakowanych w drewnianych beczkach, piwa kwaśne, piwa wymrażane, czy choćby autorskiego Ambergatora® (jasnego koźlaka z dodatkiem sieczki z bursztynu). Perłą w piwnym menu Browaru jest z pewnością pierwszy na świecie Porter Bałtycki, leżakowany na dnie Morza Bałtyckiego.

To wszystko z sukcesem przekłada się na ich działalność. Browar Port Gdynia to jeden z nielicznych browarów, który zdobył w 2018 roku dwa złote medale na największych w Polsce konkurasch piw; na swoim koncie ma m.in. złoto w Konkursie Piw Rzemieślniczych i w Konsumenckim Konkursie Piw, a także cztery wyróżnienia w jednym z największych na świecie konkursów World Beer Awards w Londynie i czołowe lokaty w konkursach w Portugalii i Niemczech. Ostatni sukces Port Gdynia odniósł na początku grudnia tego roku podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych. Piwo Doppelbock otrzymało złoty medal w kategorii Bock . Te wyróżnienia to dowód na to, że dobro wysłane w świat powraca.

 

Browar Portowy sp. z o.o.

Gdynia, ul. Bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego 2  |  tel.: 733 000 355  |  biuro@browarportgdynia.com

www.browarportgdynia.com