Jeszcze nie tak dawno, wszystkie niedzielne obiady spędzano najczęściej w rodzinnych czterech kątach. Poza domem jadano okazyjnie, najczęściej celebrując ważną uroczystość. Dzisiaj rządzi jedzenie na mieście, jednak jest firma, która od ponad 120 lat dba o tradycję wspólnego gotowania. I to z sukcesem! Poznajcie Severin.
Wspólne gotowanie zbliża, edukuje, rozwija wyobraźnię i jest zwyczajnie idealnym sposobem na spędzenie czasu razem. Czasu najcenniejszego, bo poświęcanego z uwagą - takiego, który wymaga interakcji, słuchania i współpracy. W pędzie dnia codziennego i zmieniających się trendów istnieje firma, która od lat doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
- Przesadziłbym mówiąc, że stworzyliśmy trend, ale z pewnością jesteśmy istotną częścią tego zjawiska - nazywamy je Fun Cooking - Bohdan Wróblewski - dyrektor handlowy marki Severin. - Przed laty zauważyliśmy pewną zmianę zachowań - powstał trend wspólnego spędzania czasu w zaciszu domowym z rodziną czy znajomymi, staramy się to kontynuować, dając idealne narzędzia. Gotowanie staje się coraz bardziej trendy i zdobywa większe rzesze zwolenników i fanów. Wiele osób kocha tę formę domowych czynności i znajduje radość z karmienia rodziny i przyjaciół, a my jesteśmy tego częścią.
200 RÓŻNYCH URZĄDZEŃ
Severin to renomowana niemiecka firma produkująca drobny sprzęt AGD od 1892 roku. Siedziba główna znajduje się w regionie Sauerland w Nadrenii Północnej Westfalii. Severin ma w asortymencie ponad 200 różnych urządzeń. Od indukcyjnych spieniaczy mleka, czajników ze stali i szkła, tosterów, grilli raclette po miksery, odkurzacze, grille elektryczne i ekspresy przelewowe i ciśnieniowe zdobywające nagrody na całym świecie.
- Asortyment firmy Severin jest bardzo szeroki, ale w najbliższych latach będziemy skupiać się na kilku głównych grupach, ponieważ chcemy opierać nasz asortyment na indywidualnych projektach. Nie chcemy mieć już artykułów typu „me too”, czyli tego co mają wszyscy inni - podkreśla Bohdan Wróblewski.
Dlatego też firma wyszła na przeciw oczekiwaniom i zaprojektowała artykuły, by w okresie jesienno-zimowym móc robić wspólnie m.in. wspaniałe raclette, fondue czy naleśniki. Natomiast latem, ich flagowym produktem są grille. Grillowanie - ulubione zajęcie Polaków, kojarzy nam się ze stosunkowo prostymi daniami - nic bardziej błędnego. Mając do dyspozycji możliwość stałej kontroli temperatury oraz różne dodatkowe elementy takie jak np. pokrywa grilla, mamy wręcz nieograniczone możliwości na spełnianie naszych fantazji kulinarnych.
- Nadchodzący rok będzie przełomowy w rozwoju Severin. Nasza firma wyznaczyła sobie nowy cel stania się światowym liderem w produkcji grilli elektrycznych. Na podstawie wieloletniego doświadczenia, stworzyliśmy nowy, zaawansowany technicznie model grilla, który swoimi możliwościami i parametrami śmiało może konkurować z grillami gazowymi. Osiąga on temperaturę aż 500 stopni, posiada dwa termometry, oraz wyposażony jest w elektroniczny display OLED, dzięki króremu możemy precyzyjnie mierzyć czas i temperaturę grillowania - opowiada Bohdan Wróblewski.
TRÓJMIEJSKI PIERWIASTEK
Severin obecnie sprzedaje swoje urządzenia w ponad 100 krajach, w tym m.in. we Francji, Hiszpanii, Szwecji, Holandii, Włoszech oraz w Polsce. Polski oddział powstał w 2005 roku w Warszawie, 4 lata temu siedziba firmy została przeniesiona do Gdyni.
- Jakaś niewytłumaczalna siła ciągnęła mnie zawsze nad Bałtyk. Może wpływ na to miało dzieciństwo spędzone w Jastarni? A może niepowtarzalna, motywująca do działania atmosfera tego regionu i jego mieszkańców. Odczuwam osobistą satysfakcję, widząc mapę, na której zaznaczone są nasze firmy, przy światowych miastach takich jak Hong Kong i Mediolan, pinezkę wskazującą na Gdynię - podsumowuje Bohdan Wróblewski.