Restauracja 5. piętro w IBB Hotel Długi Targ to nowe miejsce na gdańskim Trakcie Królewskim… i kulinarnym! Jak sama nazwa wskazuje, restauracja ulokowała się nad dachami gdańskich kamieniczek, z widokiem na Ratusz Starego Miasta. O klimacie, kuchni i credo #bliżej opowiada dyrektor hotelu Joanna Dyczyńska.

Czym kusicie mieszkańców Trójmiasta?

To prawda, kusimy! Wszystko, co przyrządza nasza kuchnia jest warte grzechu nieumiarkowania! (śmiech) Sztuka kulinarna jest według nas wspaniałym źródłem radości, pretekstem wspólnego spędzania czasu, wspólnego gotowania, biesiadowania i rozmawiania, budowania poczucia wspólnoty i bliskości. Dlatego nie jesteśmy zwolennikami ascezy i abstynencji, a szczególnie teraz, w karnawale, który jest czasem na zabawę, ucztowanie i sprawianie sobie wszelkich przyjemności. Pyszne posiłki przy dobrym winie w towarzystwie przyjaciół uważamy za jedną z podstaw funkcjonowania świata!

Świetne podejście, trudno się z nim nie zgodzić. To właśnie określa Wasze credo: #bliżej?

Tak, to właśnie nasze motto. Z hashtagiem, dla lepszej rozpoznawalności w mediach społecznościowych. (śmiech) Chcemy być #bliżej, oczywiście nie tylko w sensie dosłownym, ale bardziej emocjonalnym. Być i żyć bliżej siebie, bliżej smaków, bliżej przygód, bliżej swojego miasta, bliżej ludzi, bliżej historii, bliżej uczuć… I to jest nasz najlepszy przepis – przepis na życie w dzisiejszym dynamicznym świecie. Trochę zen, szczypta mindfulness, wszystko przyprawione dystansem i humorem! 

Chyba wszyscy tego potrzebujemy…

Lubimy dawać ludziom to, czego potrzebują. Naszym gościom zapewniamy pyszne potrawy i świetne wino (nadmienię, że od Mielżyńskiego), czyli najlepszy entourage do spędzenia czasu z bliskimi osobami. Biesiadowanie w ciepłej atmosferze naszego 5.piętra trochę rozleniwia, dlatego zawsze po jedzeniu „wyganiamy” wszystkich na spacer po uliczkach starego Gdańska! Lokalizacja na Długim Targu jest wielką atrakcją dla osób, którzy są gośćmi naszych gości - zagranicznymi lub z innych miast Polski, zarówno biznesowymi
i prywatnymi.     

Joanno, zdradź nam jeszcze, w jakiej kuchni się specjalizujecie?

Z przyjemnością: to autorskie interpretacje tradycyjnych przepisów polskiej kuchni! Trochę eksperymentowaliśmy zanim zdecydowaliśmy się na menu odpowiadające apetytom i Polaków, i gości zagranicznych, więc wybór polish cuisine jest efektem wielu rozmów z klientami i poznania ich oczekiwań. To naprawdę dziwne, że jest tak niewiele miejsc, gdzie można cieszyć się skarbami naszej tradycji kulinarnej. Cieszymy się, że wypełniliśmy tę lukę i zapraszamy na pyszne, solidne i sycące zimowe menu w dobrych codziennych cenach. Jesteśmy otwarci dla mieszkańców miasta.

Jakie macie postanowienia noworoczne?

Oczywiście: być jeszcze #bliżej! Restauracja 5.piętro dzięki kuchni, kameralności i lokalizacji jest idealnym miejscem na zamknięte imprezy rodzinne i biznesowe. Za nami udane wigilie i Sylwester, przed nami Walentynki, Wielkanoc i sezon komunii. Ale teraz żyjemy Kulinarnym Karnawałem i kusimy pysznościami! (śmiech) I oczywiście mamy prezent! Specjalnie dla czytelników nasz szef kuchni Grzegorz Wiciak przygotował nowy autorski przepis na zraz! Wszystkim szefowym i szefom domowych kuchni gwarantujemy spektakularny kulinarny sukces podczas karnawałowego przyjęcia. Smacznego!

 

@Restauracja5pietro       @IBBHotelDlugiTarg       https://www.hoteldlugitarg.pl/