Wytworne lato na talerzu - odkryj sezonowe skarby w interpretacji najlepszych Chefów w Polsce podczas FineDiningWeek®!

Prestiż
wtorek, 22 Lipiec 2025

To nie jest zwykłe lato, to sezon na doświadczenia. FineDiningWeek® celebruje najpiękniejszą porę roku poprzez mistrzowskie menu, które oddaje ducha sezonowości – świeże warzywa, soczyste owoce, zioła, ryby i najlepszej jakości mięsa w lekkiej, letniej odsłonie. To właśnie teraz, gdy ziemia oferuje najwięcej, wybitni Chefowie tworzą wyjątkowe kompozycje, na bazie najdojrzalszych sezonowych składników, których można spróbować w fine diningowym wydaniu podczas Festiwalu w starannie wyselekcjonowanych restauracjach, w festiwalowej, kuratorskiej formule. Rezerwuj już teraz na FineDiningWeek.pl – zanim zrobią to wszyscy inni! 

Podczas FineDiningWeek® sezonowość smakuje zupełnie inaczej – lokalnie, kreatywnie i niepowtarzalnie. Oto jak najlepsze restauracje w Polsce celebrują lato na talerzu!

Trójmiasto: Butchery & Wine – klasyka z gwiazdkowym szlifem
Rekomendowana przez Michelin restauracja podnosi sezonowość do rangi sztuki. Pomidory, bób, groszek, fasolka szparagowa i morele pojawiają się w nieoczywistych zestawieniach – od wody pomidorowej z krewetkami po parfait z foie gras i rostbef z sosem pieprzowym. Obłęd!

W Trójmieście podczas Festiwalu Sztuki Restauracyjnej warto jeszcze zajrzeć do Content Restaurant, ArtBistro by Progres czy Vinissimo Restaurant & Wine Bar. To wyjątkowa okazja, by odkryć kreatywne interpretacje lokalnych, sezonowych składników w autorskim wydaniu najlepszych Chefów!

Warszawa: Opasły Tom z widokiem na lato
Panorama miasta i kulinarna precyzja idą tu w parze. Letnie akcenty – buraki z imbirem, okoń z pigwą, jagnięcina z cebulowym chutneyem i beza z jeżyną – składają się na mistrzowską opowieść. W menu wege błyszczą stek z arbuza i bakłażan z czarną soczewicą.

Wrocław: Arche Klasztor – historia smaku w nowoczesnym wydaniu
Sezonowe składniki opowiadają tu nową historię. Tatar z buraka dojrzewającego w koji, chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i warzywa w demi glace pokazują, jak prostota może być efektowna. A na deser – miodownik jako esencja letniego ukojenia.

Szczecin: Rocker Club&Grill i nowoczesna klasyka z lokalnym twistem
Regionalne produkty stają się tu głównymi bohaterami. Młoda rzodkiew i szparagi podkreślają smak polędwicy, a purée z buraka z czekoladą i sos z lokalnej wiśniówki tworzą sezonowy kontrapunkt. Baskijski sernik z mango, marakują i pieczoną białą czekoladą wieńczy doświadczenie z nutą tropików.

Łódź: Bagatela Restauracja – rustykalnie, sezonowo, odważnie
Letnia paleta smaków gra tu pierwsze skrzypce, a Chef Bagateli odważnie łączy klasykę z oryginalnością. Młody bób, agrestowy winegret, kurki, stek z kapusty i pieczona brzoskwinia marynowana w jałowcu pokazują, że sezonowość może być nieprzewidywalna – a deser z marcepanem i amaretto jest jej słodką puentą.

Śląsk: Steampunk w Pszczynie i przyszłość kuchni w sezonowej odsłonie
Tu kuchnia patrzy w przyszłość bez zapominania o naturze. Tatar z kalarepy, turbot z zielonymi warzywami, troć w kwaśnej śmietanie i truskawkowy deser z czarnym bzem pokazują, jak nowoczesna technika może iść w parze z sezonowością i szacunkiem dla produktu.

Kraków: Andromeda Alfa – fine dining ze smakiem nowalijek

Eleganckie wnętrza Andromedy Alfa kryją menu, w którym sezonowość brzmi jak poezja kulinarna. Świeży bób w pierogach z palonym masłem i suszonym pomidorem, bulion z gęsich serc z młodymi warzywami i rabarbarowa kremówka – to ukłon w stronę tradycji, podany z finezyjnym akcentem.

Poznań: Rosalie i francuski szyk w letnim wydaniu
Francuska elegancja w wydaniu sezonowym? Rosalie serwuje klasyki znad Sekwany w letnim tonie – od coq au vin z maślanym purée, przez zupę cebulową z nutą wina, aż po Paris-Brest z owocami sezonu. Wersja wege z botwiną i dzikim brokułem dodaje lekkości i świeżości całemu doświadczeniu.

FineDiningWeek® trwa tylko do 10 sierpnia. To idealny czas, by spróbować menu na bazie najdojrzalszych sezonowych składników – dostępnych wyłącznie podczas FineDiningWeek®, w starannie selekcjonowanych restauracjach, w kuratorskiej formule i festiwalowej cenie. Rezerwacje dostępne są na www.FineDiningWeek.pl. Niech to będzie Twój sezon - sezon na doświadczenia