Coroczny konkurs World Burger Tour w Hard Rock Cafe powraca – lokalne burgery z całego świata znów w menu!

14 czerwca – 5 sierpnia 2025 – Hard Rock Cafe na całym świecie rozpoczyna kolejną edycję corocznego konkursu World Burger Tour.
W ramach wydarzenia, w ponad 100 lokalizacjach, goście będą mogli spróbować wyjątkowych burgerów, często inspirowanych smakami regionów, z których pochodzą szefowie kuchni każdej restauracji. Wśród propozycji z całego świata znalazły się m.in. Lasagna Burger z bolońskim ragu i beszamelowym sosem w Rzymie czy Jersey Shore Burger z borówkowo-klonowym aioli i provolone w Atlantic City.
Kucharze Hard Rock Cafe zostali zaproszeni do stworzenia burgerów, które nie tylko będą oryginalne i smaczne, ale także odzwierciedlą lokalne inspiracje i ich własny kulinarny styl. Każdy burger bierze udział w konkursie – zwycięskie propozycje trafią do globalnego menu Hard Rock Cafe już tego lata!
Polska edycja World Burger Tour 2025: cztery miasta, cztery autorskie burgery i wyjątkowa współpraca.
Hard Rock Cafe w Polsce – w Warszawie, Krakowie, Gdańsku i Wrocławiu – przygotowały swoje unikatowe propozycje, a dodatkowo do współpracy zaprosiły Jakuba Przeździeckiego, znanego na Instagramie jako @coocharz – Twórcę Roku 2024 w kategorii Food&Cook i autora książki „COOMFORT FOOD”. Do każdego burgera dobrał on autorski sos, stworzony specjalnie na tę okazję.
WARSZAWA – Pistachio & Pear Burger
Podwójna porcja wołowiny w stylu smash, amerykański ser, karmelizowana gruszka, rukola, czerwona cebula i majonezowo-pistacjowy sos z posypką z kruszonych pistacji i skwarkami z boczku. Serwowany z frytkami.
KRAKÓW – Dragon Burger
Podwójna porcja wołowiny w stylu smash, amerykański ser, surówka jalapeño coleslaw, pomidor, czerwona cebula, limonkowy sos chipotle i papryczki jalapeño. Serwowany z frytkami.
GDAŃSK – Mango Madness Smash Burger
Podwójna porcja wołowiny w stylu smash, panierowany amerykański ser, sałata lodowa i słodko-pikantny sos mango. Serwowany z frytkami i sosem jogurtowo-miętowym.
WROCŁAW – Beer & Cherry Burger
Podwójna porcja wołowiny w stylu smash z konfiturą z wiśni i bekonu z dodatkiem czerwonego wina, serem mimolette w formie smażonej oraz jako chrupiący chips, mieszanką rukoli i szpinaku, pomidorem i musztardowo-piwnym sosem. Serwowany z frytkami.
Po raz pierwszy w historii konkursu, w projekt zaangażowano mentorkę i jurorkę – Olivię Tiedemann, szefową kuchni i popularną twórczynię kulinarną z Austin. Wspierała ona uczestniczących kucharzy swoją wiedzą i doświadczeniem, pomagając im dopracować receptury.
„Praca z tymi utalentowanymi szefami kuchni z całego świata była świetną zabawą. Każdy z nich wniósł pasję i kreatywność, przekształcając klasyczne burgery w coś wyjątkowego” – powiedziała Olivia Tiedemann.
Na podstawie opinii Olivii i wyników sprzedaży, wyłoniona zostanie najlepsza piątka – burgery te pojawią się w lokalizacjach Hard Rock Cafe na całym świecie, zanim wybrany zostanie finalny zwycięzca.
Konkurs rozpoczął się w urodzin Hard Rock Cafe – świętując 54 lata od otwarcia pierwszego Hard Rock Cafe w Londynie, 14 czerwca 1971 roku. Dziś marka to ponad 300 lokalizacji na całym świecie, obejmujących kawiarnie, hotele, kasyna, sklepy i sceny koncertowe.
Zapraszamy do odwiedzenia Hard Rock Cafe w Polsce, by spróbować tych wyjątkowych kompozycji i wspólnie wyłonić polskiego finalistę! Szczegóły konkursu i lista wszystkich burgerów dostępne są na: https://cafe.hardrock.com/world-burger-tour.aspx