Gastronomiczne podróże po Trójmieście: gdzie zjeść najlepsze dania kuchni regionalnej?

Katarzyna Lepianka - Głuszkiewicz
czwartek, Sierpień 1, 2024 - 15:27

Od dłuższego czasu, podróże kulinarne, stały się jednym z modnych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Będąc w innym mieście lub kraju poszukujemy restauracji serwujących regionalne dania. Chcemy poczuć klimat danego miejsca przez smakowanie tego, co jedzą lokalsi. Jakie smaki warto poznać w Trójmieście? Zabieramy was w gastronomiczną podróż po kuchni regionalnej w Gdańsku, Sopocie i Gdyni. 

 

Tradycja kulinarna Gdańska, a także Sopotu i Gdyni jest bardzo bogata. Obejmuje wiele potraw rybnych, mięsnych, a także deserów. W lokalnej kuchni ważną rolę odgrywają ryby morskie, w tym przede wszystkim dorsze, śledzie, flądry. Jednym z typowych gdańskich obiadów jest dorsz smażony w maśle, podawany z kluskami. Warte uwagi są także zupy rybne. Jeśli chodzi o desery z historią, to najbardziej znane są: wafle gdańskie, tort gdański, czy pralinki marcepanowe.

Kultowe śledzie na plaży w Sopocie i restauracja z historią w Gdańsku

Bar Przystań jest bez wątpienia kultowym miejscem na kulinarnej mapie Trójmiasta. Położony tuż przy samej plaży w Sopocie, funkcjonuje nieprzerwanie od 1992 roku. Znany nie tylko mieszkańcom, ale również turystą, którzy niekiedy z sentymentem odwiedzają go przy każdym pobycie w Sopocie. W czym tkwi jego fenomen? Jak przystało na bar nad samym morzem, specjalnością są tu ryby w każdym wydaniu. Zjemy tu zarówno wybitne śledzie, grillowane ryby, a także szeroki wybór innych dań w klimacie dobrego, domowego jedzenia, „jak u mamy”. Poza tym miejsce. Widok na kutry rybackie, Bałtyk, plażę. Czy może być coś bardziej wakacyjnego? W weekendy i w sezonie kolejki ustawiają się długie, ale warto w nich postać lub jeśli to możliwe wybrać się tam w innym terminie, żeby oprócz świetnego jedzenia, nacieszyć się również spokojem.

W zupełnie innym klimacie jest kultowa Restauracja Gdańska. To klasycznie urządzone miejsce serwujące lokalne dania, takie jak pierogi, ryby i potrawy mięsne. Lokal jest całkowicie poświęcony miastu, co odzwierciedla się w wystroju, aranżacji i ofercie kulinarnej. Nie tylko skosztujemy tu klasycznych dań, ale troch poczujemy się jak na wystawie, gdzie na każdym kroku widzimy eksponaty związane z historią Gdańska. Dla turystów, to z pewnością jedna z ciekawszych propozycji kulinarnych w Trójmieście. 

Kuchnia kaszubska w Trójmieście

Znajdująca się w Gdyni przy al. Zwycięstwa, restauracja Borowa Ciotka, serwuje kuchnię polską i kaszubską. Można tu zjeść tradycyjne obiady domowe, a także dania wegetariańskie.
W menu znajdziemy plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie, karbonadę, czyli panierowany schabowy, smażony na smalcu. Poza tym ręcznie robione pierogi, naleśniki, czy talerz gbura (schabowy moczony w maślance, kluski ziemniaczane i kapusta zasmażana).

Kaszubskich przysmaków spróbujemy również w restauracji Kucharia 2 znajdującej się na osiedlu Garnizon w Gdańsku. W menu jest żurek na maślance, czernina z suszonymi owocami, gęsina po staropolsku z kartaczem i marynowaną dynią, wątróbka z gęsi z jabłkami, stek z halibuta, pierogi (m.in. z gęsiną, kaczką, mięsem czy kapustą), ruchanki kaszubskie, cepeliny, kartacze o golce, a także podpłomyki. Ciekawe nazwy przybierają też naleśniki garnizonowe na słono: szeregowy, kapral, plutonowy, czy sierżant. 

Restauracje z widokiem na Bałtyk i Długi Targ

Znajdująca się w samym sercu Sopotu restauracja Polskie Smaki może poszczycić się nie tylko świetną lokalizacją - z widokiem na morze i molo, ale także ciekawym wystrojem, nawiązującym do tradycyjnych, kaszubskich wzorów oraz kaszubską kuchnią, ale w nowoczesnym wydaniu. Spróbujemy śledzia, który podawany jest z sałatką z pieczonego buraka i oliwą z niedźwiedziego czosnku, domowej zupy szczawiowej czy zupy rybnej. Ponadto w menu znajdziemy sałatki z kaszubskim zacięciem - wątróbkami drobiowymi smażonymi z nalewką z malin lub vege z grillowanymi szparagami, piklowanymi buraczkami. Są tu także ryby prosto z Kaszub, np. smażony sandacz z sosem rakowym, smażony pstrąg czy filet z halibuta. Są też mięsne smaki Kaszub: domowe pierogi, kaczka  z karmelizowanymi jabłkami, zrazy z jelenia z wędzonym boczkiem, czy kaszubskie golce.

Gdańską zupę rybną ze świeżym łososiem i dorszem zjemy w eleganckiej restauracji Latający Holender, która już na stałe wpisała się w kulinarną tradycję Gdańska. Latający Holender to restauracja urządzona w stylu marynistycznym, serwująca nie tylko śniadania i lunche, ale także wykwintne kolacje. Utytułowany szef kuchni stworzył menu, na które składają się dania kuchni lokalnej i międzynarodowej, w tym również szeroki wybór steków. Uzupełnieniem każdego posiłku będzie starannie wyselekcjonowane wino. W piwnicach restauracji leżakują wyroby z renomowanych winnic całego świata. Z menu warto również spróbować przystawki: Latający Holender dla dwojga: selekcja ryb i owoców morza podana na jednym talerzu. Latem właściciele zachęcają do spróbowania dań na tarasie restauracji, z którego rozpościera się widok na najpiękniejszą część Traktu Królewskiego na Długim Targu