Magia Świąt, to przede wszystkim zapachy unoszące się w kuchni. Pyszne dania, ciasta, zapach pomarańczy i pierniki, którymi zajadamy się przez całe święta. Wspólne robienie pierników to tradycja wielu z nas, którą kultywujemy od dzieciństwa. Nadchodzący świąteczny czas, to dobra okazja, żeby wraz rodziną, dziećmi lub przyjaciółmi upiec pyszne pierniki świąteczne.
Pyszne i aromatyczne z dodatkiem cynamonu, o korzennym aromacie – takie są świąteczne pierniki. Pierniczki można przygotować przed samymi świętami, albo z wyprzedzeniem. Wiele osób przygotowuje ciasto piernikowe już w listopadzie, ciasto na piernik powinno leżakować, np. w naczyniach kamionkowych, by nabrało aromatu i przeszło korzennymi przyprawami. Miód ma właściwości konserwujące, więc ciasto do czasu wypieku się nie zepsuje. Piernik początkowo był znany właśnie jako miodownik. Do ciasta na bazie miodu przyprawy korzenne trafiły przez pomyłkę. Legenda głosi, że przepis na pierniki zdradził Francuzom ormiański mnich.
Pierniki to jeden z najdawniejszych wyrobów cukierniczych. Najstarszy polski przepis pochodzi z 1725 r. Zamieszczono go w książce medycznej, bo wypieku nie traktowano jako świątecznej słodkości, tylko jako medykament. Wiadomo jednak, że w Toruniu piernik pieczono już w XIII wieku.
Już w XV wieku używano pierniki jako leku na przeziębienie. Uzdrawiające właściwości przypisywano pieprznym i korzennym przyprawom, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i problemy z trawieniem. Wierzono także, że pierniki mają właściwości antydepresyjne i znacznie poprawiają humor. Pierniki były także uznawane za eliksir młodości, gdyż podobno opóźniały proces starzenia się skóry.
Dlaczego jemy pierniki w Święta Bożego Narodzenia?
Piernik to przede wszystkim symbol bogactwa – na chłopskie stoły trafił dopiero w XIX wieku, ze względu na coraz bardziej dostępne przyprawy korzenne. Do dziś oznacza on dobrobyt i luksus oraz słodkie życie, dlatego pierniki trafiają na świąteczne stoły, a w niektórych częściach Polski są jedną z dwunastu obowiązkowych potraw wigilijnych.
Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z zapachem pierników, doprawianych cynamonem, gałką muszkatołową czy imbirem, a wypiekanie ich to często rodzinne tradycja i świetna zabawa, w szczególności dla dzieci. Piernik to nic innego jak ciasto wypiekane z mąki pszennej i żytniej, do której dodaje się rozpuszczony, gorący miód, masło i mleko. Z rozwałkowanego ciasta możemy wycinać różnorodne kształty, które kojarzą się ze świętami: choinki, renifery, gwiazdki, mikołaje, śnieżynki. Następnie warto je ozdobić i namalować na nich artystyczne lukrowane dodatki.
Przepis na pierniczki świąteczne
SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk)
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)
1 torebka przyprawy piernikowej
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, kakao i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewać stopniowo do podgrzanego mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę. Następnie wyrabiamy ręką przez około10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok.10 minut