Post przerywany – co to i dla kogo? Efekty postu przerywanego
Post przerywany, inaczej zwany interwałowym stał się bardzo modny. Jego działanie opiera się na stosowaniu okien żywieniowych i poszczeniu, dając czas organizmowi na przerwę. Post przerywany świetnie wpływa na pracę naszego organizmu, oczyszcza go, redukuje tkankę tłuszczową i obniża poziom insuliny. To pomysł na zdrową dietę dla każdego. Dowiedzcie się na czym polega post przerywany i jakie przynosi efekty.
Czym jest post przerywany?
Post przerywany, inaczej interwałowy (Dieta IF - Intermittent Fasting) jest sposobem odżywiania łączącym okresy postu i jedzenia. Intermittent fasting polega na stosowaniu postu, czyli okresu bez jedzenia pomiędzy czasem przeznaczonym na spożycie posiłków. Post można prowadzić przez kilka godzin w ciągu dnia lub w ustalone dni tygodnia. Czas przeznaczony na jedzenie nazywamy oknem żywieniowym. Docelowo najlepiej, żeby okno żywieniowe było stosunkowo krótkie, tak by organizm miał dużo czasu na spalenie tego, co zjedliśmy. Post przerywany stosowany jest jako sposób na redukcję masy ciała, ale lepsze funkcjonowanie organizmu. Bardzo pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cukru, pracę serca, czy pracę naszego mózgu.
Post przerywany – dla kogo?
Nasi przodkowie bardzo często pościli. Czasami ze względów religijnych, a czasem z przymusu, bo nie zawsze mieli dostęp do jedzenia w danym czasie. Z tego względu, post jest dla człowieka czymś naturalnym, bo nasze ciała przystosowały się do przetrwania bez jedzenia. Dlatego dla większości z nas, post przerywany, jest odpowiedni. Należy jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety zalecana jest konsultacja z lekarzem, nawet jeśli nie mamy żadnych problemów zdrowotnych. Jeśli się okaże, że odczuwamy wady postu przerywanego, to warto przeanalizować spożywanie posiłków z dietetykiem, który opowie o innych opcjach.
Rodzaje postu przerywanego
Istnieje kilka metod stosowania diety IF. Zaliczamy do nich przede wszystkim te trzy rodzaje postu przerywanego.
Metoda 16:8
Zakłada podzielenie doby na dwie części: ośmiogodzinną i szesnastogodzinną. Podczas okna żywieniowego ośmiogodzinnego należy spożywać wszystkie posiłki, zaś przez pozostałe 16 godzin – pościć. Wybór godzin z posiłkami jest uzależniony od potrzeb i przyzwyczajeń danej osoby. Możemy zacząć od krótszej przerwy, np. dziesięć godzin postu, a z czasem ją wydłużyć do szesnastu godzin.
Post 5:2
Polega na jedzeniu 500-600 kalorii w trakcie dwóch dni w tygodniu. W pozostałe 5 dni spożywamy optymalną ilość kalorii, zgodnie z zapotrzebowaniem naszego organizmu.
24-godzinny post
Oznacza pełne powstrzymanie się od spożywania jedzenia przez 24 godziny. Dozwolone, a nawet wskazane jest picie płynów.
Efekty postu przerywanego
Pierwszym zaletą postu przerywanego jest redukcja masy ciała. Ograniczając czas spożywania pokarmów lub rezygnując z posiłku, automatycznie zmniejsza się spożycie kalorii. Dodatkowo przerywany post zmienia poziomy hormonów (w tym insuliny) co ułatwia odchudzanie.
Ponadto, post przerywany, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a badania prowadzone nad postem przerywanym pokazują, że dieta IF jest dobrą strategią w redukcji masy ciała w cukrzycy typu 2. Świadome spożywanie posiłków, wydłużony czas snu (regeneracji) oraz usprawnienie metabolizmu składają się na obniżenie poziomu cukru we krwi i zmniejszenie stanów zapalnych. Istnieją przypuszczenia naukowców, że dieta IF może chronić przed rozwojem zaburzeń neurologicznych. To duże zalety postu przerywanego.
Czy post przerywany jest zdrowy?
Obecnie coraz częściej bada się wpływ postu przerywanego na nasze zdrowie. Liczne badania wskazują, że post przerywany może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Na początku warto zacząć od najłagodniejszej opcji postu przerywanego – tej, w której występuje najdłuższy czas okna żywieniowego – a z czasem wydłużać czas postu i eksperymentować z tymi metodami. Zawsze należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu i naszym zdrowiu: jeśli poczujesz się słabo, zjedz coś, nawet jeśli wcześniej postanowiłeś, że dziś rozpoczynasz 24-godzinny post.
Trudno znaleźć wady postu przerywanego. Zdecydowanie więcej jest zalet postu przerywanego. Jedząc przez ograniczony czas w trakcie dnia i używając okna żywieniowego, dajemy szansę, żeby nasz organizm wyczerpał zapasy cukru i zaczął spalać zasoby tłuszczu. Kiedy wydłużamy okres postu, organizm automatycznie spala więcej tkanki tłuszczowej i następuje redukcja masy ciała. Post przerywany to dobry i modny sposób na zadbanie o siebie.