W najbliższą sobotę rusza ósma edycja Slow Fest Sopot - jednego z największych festiwali kulinarnych w Polsce. Sopockie molo ugości nie tylko żądnych nowych kulinarnych odkryć pasjonatów, lecz także cenionych szefów kuchni, wyrobników i autorytety świata gastronomicznego.
Zbliżający się weekend będzie świetną okazją do skosztowania pyszności przygotowanych przez znanych i cenionych kucharzy z Polski – i to nie byle gdzie, bo w otoczeniu morza, na sopockim molo. Uczestnicy Slow Fest Sopot będą mieli możliwość wypróbowania autorskich dań i ciekawych wyrobów, ciesząc się odpoczynkiem w stylu slow.
Atrakcją dla pasjonatów dobrej kuchni będą rozmowy z autorami poczytnych blogów kulinarnych, warsztaty tematyczne i pokazy kulinarne. Hasłem przewodnim tegorocznej – jak i wszelkich poprzednich – edycji festiwalu będzie lokalność. Jakie są pozostałe wartości organizatorów eventu? To proste! „Spotkanie przy stole, propagowanie tradycji regionu, ochrona smaku, wsparcie dla drobnych przedsiębiorców produkujących wg tradycyjnych i uczciwych zasad”.
Kiedy? 4-5 lipca
Godzina? 11:00-17:00
Gdzie? sopockie molo
Co?
- kilkadziesiąt pomorskich restauracji;
- kilkuset kucharz, wyrobników i pasjonatów;
- 7000 porcji degustacyjnych;
- 2000 kg ryb bałtyckich i atlantyckich;
- 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek;
- 500 kg produktów regionalnych;
- liczne degustacje regionalnych piw, cydrów i win
… i wiele, wiele więcej!