Trójmiasto świętuje kulinarnie sto lat niepodległości!
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z Gdyni, Gdańska i Sopotu wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne.
W Trójmieście na Tydzień Kuchni Polskiej zapraszają restauracje:
-
Restauracja FINO, ul. Grząska 1, Gdańsk, szef kuchni: Jacek Koprowski;
-
Petit Paris, ul. Grunwaldzka 12/16, Sopot, szef kuchni: Philippe Abraham;
-
Krew i Woda, ul. Antoniego Abrahama 41, Gdynia, szef kuchni: Mariusz Pieterwas;
-
Szafarnia 10, ul. Szafarnia 10, Gdańsk, szef kuchni: Grzegorz Labuda;
-
Tłusta Kaczka, ul. Spółdzielcza 2, Gdynia, szef kuchni: Magda Świątkowska;
-
Sofitel Grand Hotel, ul. Powstańców Warszawy 1, Sopot, szef kuchni: Tomasz Koprowski;
-
Ewa Zaprasza, ul. Morska 49, Sasino, szef kuchni: Ewa Dmochowska.
Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej.
Tydzień Kuchni Polskiej w Trójmieście objęty został Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdyni Wojciecha Szczurka, a partnerami akcji są: Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób oraz Mlekovita – największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej.