Odkryj kulinarne tradycje Pomorza
Metamorfoza Gdańsk Pronature - tak nazywa się program społeczno - kulinarny propagujący dziedzictwo, naturalne skarby oraz tradycje kulinarne
Pomorza.
Inicjatorką programu jest Justyna Zdunek, właścicielka gdańskiej restauracji Metamorfoza, słynącej z łączenia najnowszych trendów kulinarnych z tradycyjną kuchnią Pomorza. Program Metamorfoza Gdańsk Pronature ma za zadanie propagować i odświeżać wiedzę o sztuce kucharskiej Pomorza, odkrywać i prezentować producentów lokalnych dóbr spożywczych, promować ekobiznes, inicjować i wspierać inicjatywy ekologiczne i prorolnicze w regionie. Justyna Zdunek, na potrzeby własnej restauracji, wspólnie z mężem założyła hodowlę drobiu: kur zielononóżek, kapłonów, produkuje własne jajka. Wspólnie ze swoimi kucharzami robi nalewki i przetwory. Tworzy własne mieszanki ziół pochodzące z pomorskich pól. Projektuje własne naczynia z kamienia i gliny. Inicjatorka programu wyznaje filozofię, że od środowiska naturalnego należy nie tylko czerpać, ale również zadbać o jego równowagę biologiczną.
Program został zainaugurowany akcją zarybiania pomorskich jezior. O niesamowitych walorach kuchni regionalnej, nieco już niestety zapomnianej, przekonaliśmy się podczas degustacyjnej kolacji w restauracji Metamorfoza. – Menu nawiązywało do kaszubskiej wyprawy. Na stole królowały ryby, ale żadne tam tilapie i pangi, tylko nasze pomorskie specjały – poczciwa i chyba trochę nadal niedoceniana sielawa, łosoś bałtycki, dorsz i genialny jesiotr z goździkową nutą - świetne, zaskakujące połączenie smaków. Do każdego z posiłków dobrano domowej roboty nalewki, m.in. okowitę z pędami sosny, księżycówkę z gruszki bergamotki, jagodnicę po kociewsku, czy mojego faworyta – nalew z mirabelki z miodem rzepakowym. Podano jeszcze tatara z jelenia, policzek wołowy, z którym niektórzy nie mieli odwagi się zmierzyć – tak o tym, co podano na talerzach mówi znana blogerka kulinarna Anna Włodarczyk (strawberriesfrompoland.blogspot.com).
O kolejnych akcjach i rozwoju programu Metamorfoza Gdańsk Pronature będziemy cyklicznie informować na łamach Prestiżu.