Restauracja Mercato została najlepszą restauracją w Polsce
Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech, z czterech możliwych kategorii konkursuWine&Food Noble Night 2012, w tym najbardziej prestiżową nagrodę wieczoru - wyróżnienie tylko jednej, najlepszej restauracji.
Mercato, jako jedyna zakwalifikowana restauracja z Pomorza, pokonała jedenaście innych restauracji w Polsce, w gronie których znalazła się restauracja Biała Gęś kreacji Magdy Gessler oraz restauracja Concept 13, należąca do znanych krakowskich restauratorów i hotelarzy, rodziny Likus.
Wine&Food Noble Night to największy i najbardziej prestiżowy konkurs restauracji i dobrego jedzenia w Polsce. W sobotę 22 września, podczas jubileuszowej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęło 12 najlepszych, ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru, na które po degustacji głosowali, wyłaniając finalistów w każdej z tych kategorii, zgromadzeni na gali goście. Wśród nich znaleźli się najwybitniejsi polscy krytycy kulinarni, na czele z Maciejem Nowakiem. Najbardziej prestiżową nagrodą wieczoru była ta, za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez profesjonalne jury międzynarodowych szefow kuchni, w tym także przez talenty wyróżnione gwiazdka przyznawaną przez przewodnik kulinarny Michelin.
Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody restauracji Mercato. Autorskie menu Szefów Kuchni hotelu Hilton Gdańsk zyskało również największe uznanie blisko 1 000 obecnych na gali gości. Wśród prawie 11 000 zaserwowanych tego wieczoru dań, to właśnie ich niebanalne propozycje zebrały najwięcej głosów publiczności, zwyciężając w kategorii Przystawka za danie: jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise oraz w kategorii Danie Główne zdekonstruowanym Boef Stroganoffem.
Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk zostało zaprezentowane na Facebooku facebook.com/hiltongdansk w niedzielę 23. września po wyłonieniu zwycięzców, a dania zajmą honorowe miejsce w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na piątek 12. października.