Pierwsza i jedyna gwiazdka Przewodnika Michelin w Trójmieście powędrowała do restauracji ARCO by Paco Pérez!
Ogromne gratulacje dla całej załogi na czele z Antonio Arcieri! Jednocześnie wyróżnienie bib gourmand zdobyła restauracja 33. Treinta y Tres - również gratulujemy!
Ten wyjątkowy moment uchwycił na zdjęciach Karol Kacperski.
Rafał Marcyniuk, Joint-CEO Olivia Star Top:
Mógłbym odpowiedzieć bardzo biznesowo, podkreślając iż jednym z głównych celów projektu Olivia Star Top było wprowadzenie Gdańska na mapę światowej gastronomii, co się właśnie stało. Jednak to w żadnej mierze nie oddaje emocji, jakie towarzyszą nam dzisiejszego dnia. Wyróżnienie, które otrzymaliśmy to dla wielu osób tworzących nasz zespół spełnienie absolutnych marzeń - ich wybory nie tylko zawodowe, ale i prywatne podporządkowane były właśnie tej chwili. To marzenie udało nam się osiągnąć razem, pomimo wielu przeszkód, które napotkaliśmy na naszej drodze od momentu otwarcia restauracji ARCO. Wspólnie przeżyliśmy ciężkie czasy pandemii, miesiące zamknięcia i ciężkiej pracy, aby odbudować wszystko to, na co tak ciężko pracowaliśmy. Dzisiaj, z pełnym przekonaniem, mogę stwierdzić, że nasza cierpliwość w dążeniu do celu była warta tej chwili, a zespół ARCO w pełni zasłużył na to wyjątkowe wyróżnienie.
Krzysztof Dembek, Joint-CEO Olivia Star Top:
Ciężko znaleźć słowa, które w równej mierze oddadzą, jak bardzo jesteśmy dumni z tego wyróżnienia. Od samego momentu otwarcia ARCO wiedzieliśmy, że czeka nas ogrom pracy, w której często nie ma miejsca na pomyłki. Teraz, bogatsi o masę doświadczeń, możemy z absolutnym przekonaniem stwierdzić, że to wyjątkowe wyróżnienie zawdzięczamy wspaniałym ludziom, z którymi przyszło nam pracować. Wspólnie przeżyliśmy nie tylko tysiące wyjątkowych serwisów, podczas których nasi Goście mogli doświadczać fine diningu na najwyższym poziomie, ale także miesiące całkowitego zamknięcia gastronomii, które wymagały od nas ogromu cierpliwości i pokory. Przed nami nowe wyzwania, które przyjmujemy z największą radością. Wiemy, że wyróżnienia Przewodnika Michelin są niespotykaną dotąd szansą dla rozwoju turystyki gastronomicznej w naszym regionie - cieszymy się, że możemy przyłożyć do tego swoją cegiełkę.
Opis restauracji ARCO:
Restauracja ARCO by Paco Pérez, czyli jeden z najbardziej śmiałych i wyrafinowanych europejskich projektów restauracyjnych, znalazła swoje miejsce w samym sercu Gdańska - a konkretnie na 33. piętrze budynku Olivia Star. Prowadzona przez dwóch zdobywców gwiazdek Przewodnika Michelin - Szefa Patrona Paco Pérez’a oraz Szefa Kuchni Antonio Arcieri, zachwyca Gości absolutnie każdym elementem wieczoru.
Od samej fazy planowania, restauracja miała być projektem zupełnie bezkompromisowym - począwszy od wyjątkowej lokalizacji na ostatnich piętrach najwyższego budynku północnej Polski, poprzez wystrój wnętrz opracowany przez kultową hiszpańską pracownię Sandra Tarruella Interioristas, aż po dobór zastawy stołowej, często projektowanej w pojedynczych egzemplarzach osobiście przez Paco Pérez’a, wyłącznie na potrzeby konkretnych dań serwowanych na 33. piętrze.
Wizyta w ARCO to podróż - po świecie smaków, zapachów, tekstur oraz wspomnień i opowieści. Poszczególne dania inspirowane są przeżyciami i emocjami Szefów Kuchni - zwłaszcza Antonio Arcieri, który zamieszkał w Gdańsku na stałe. Dopełnieniem wrażeń kulinarnych jest jedna z największych i najbardziej unikatowych kolekcji alkoholi, składającej się z ponad 700 etykiet, które łącznie tworzą zbiór ponad 3000 butelek. W świat tych wielkich zasobów możemy wkroczyć pod przewodnictwem jednego z najlepszych polskich sommelierów - Andrzeja Strzeleckiego.
Kolacja w restauracji ARCO to nie tylko kulinarne, ale przede wszystkim emocjonalne przeżycie, które pozwala Gościom wkroczyć w wyjątkowy świat fine diningu. To często nawet kilka godzin wizyty w innym świecie, pełnym nowych wrażeń, które tworzą wspomnienia na całe życie.
ARCO by Paco Pérez to nie jedyna restauracja zlokalizowana na 33. piętrze budynku Olivia Star. Sąsiadująca z nią hiszpańska restauracja Treinta y Tres, jest doskonałą odpowiedzią dla Gości, którzy szukają czegoś mniej formalnego. Treinta y Tres to miejsce prowadzone przez ten sam zespół kucharzy co ARCO, w którym możemy spędzić wieczór w typowo hiszpańskim stylu - przy doskonałych tapasach, owocach morza, czy wybitnych deserach. To idealne miejsce na spotkania z przyjaciółmi lub romantyczne wieczory we dwoje oraz celebracje specjalnych okazji, czemu zdecydowanie sprzyja umiejscowiony w centralnym punkcie restauracji bar z unikalną kolekcją whisky, rumów, ginów i innych alkoholi. Poza klasykami, znajdziemy tutaj białe kruki, pojedyncze butelki wybitnych trunków, które trudno by było odnaleźć w jakimkolwiek innym barze na świecie.
Widok, kuchnia, wystrój wnętrz oraz atmosfera wykreowana przez zespół restauracji 33. piętra tworzą niesamowitą mieszankę, która jest gwarancją wspomnień na długie lata. To miejsce dla koneserów życia, którzy docenią pasję oraz pietyzm włożony w każdy najdrobniejszy szczegół tych restauracji