Kolacja degustacyjna z historycznym twistem w restauracji Biały Królik

Prestiż
poniedziałek, Maj 27, 2024 - 11:11

Fot. Muzeum Emigracji w Gdyni

17 maja w restauracji Biały Królik odbyła się niezwykła kolacja degustacyjna. „Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym” to wydarzenie, które w unikatowy sposób połączyło smak i historię.

Ci, którzy zdecydowali się spędzić majowy wieczór w Białym Króliku z pewnością nie żałowali! Fine diningowa perła Gdyni oraz Hotel Quadrille Relais & Châteaux, w którym się mieści, zmieniły się na jeden wieczór w wyjątkowy wehikuł czasu. Goście mogli podziwiać jedyne w swoim rodzaju zbiory Muzeum Emigracji w Gdyni. Wszystko to odbyło się przy akompaniamencie muzyki na żywo inspirowanej latami, w których na oceanach królował legendarny MS Batory.

Polskie transatlantyki były pływającymi dziełami sztuki. Dziś przypominają nam o tym eksponaty na co dzień znajdujące się w gdyńskim Muzeum Emigracji. Niezliczona dokumentacja fotograficzna i autentyczne elementy wyposażenia, m.in. zastawa stołowa. To wszystko mogli podziwiać szczęśliwcy, którym udało się „wejść na pokład” niezwykłego wydarzenia. Doskonałe uzupełnienie wieczoru stanowiły interesujące prelekcje Bartosza Paluszkiewicza oraz dr. Łukasza Podlaszewskiego.

To jednak nie koniec żeglugi przez zmysły. Jej punktem kulminacyjnym była bowiem część odbywająca się w Białym Króliku. Chefowie Marcin Popielarz i Dawid Bielecki zapewnili niezapomniane doznania smakowe, przygotowując menu degustacyjne, inspirowane ostatnim rejsem MS Batory. W menu pojawił się m.in. znany deser Bomba Marie Louisse lub Barszcz na Gołębiu z Pierogiem Polonusów. 

Fot. Muzeum Emigracji w Gdyni