Warsztaty Kulinarne Tomasza Dekera
Od października ruszyły pierwsze w Trójmieście Warsztaty Kulinarne, prowadzone przez Tomasz Dekera.
Od października ruszyły pierwsze w Trójmieście Profesjonalne Warsztaty Kulinarne, prowadzone przez Tomasz Dekera, polskiego mistrza cukiernictwa i członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zajęcia skierowane są wszystkich fanów czekolady, tart, ciast, pralinek, babeczek i deserów, a także pasjonatów tradycyjnej kuchni w mistrzowskim wydaniu. Pierwsze spotkania skupione wokół wariacji z deserami, a następne wzbogacone zostaną spotkaniami z najlepszymi polskimi szefami kuchni. Warsztaty odbywają się w Hotelu Kuracyjnym w Gdyni.
Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Uczestnicy bazują na najlepszej jakości produktach regionalnych, które wliczone są w cenę kursu. Warsztaty trwają ok. 3 godziny i odbywają się w godzinach wieczornych oraz w weekendy, cyklicznie cztery razy w miesiącu. Uczestnicy podzieleni zostają na grupy, w warsztatach może uczestniczyć max 12 osób. Udział w zajęciach zostaje potwierdzony dyplomem a uczestnicy otrzymują także receptury i niespodzianki.
Plan warsztatów zapowiada się następująco:
09.10.2011, godz. 16.00 - 19.00 - Serniki i serniczki na polskich serach jak i na mascarpone, serniki amerykańskie na philadelphi, zastosowanie jogurtu greckiego w deserach typu light.
27.10.2011, godz. 18.00 - 21.00 - Polska jesień i jej owoce: jabłka, gruszki, pigwa, śliwki, malina, jeżyna, rokitnik, jarzębina.
29.10.2011, godz. 17.00-20.00 - Wariacje na temat czekolady: praliny, ciasta czekoladowe.
05.11.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Smaki słonecznej Italii – wykorzystanie włoskich produktów w tworzeniu fantazyjnych deserów.
20.11.2011, godz. 16.00 – 19.00 - Czekolada w ciastach i deserach – ciasto Getau aux Chocolate, biszkopty i torty czekoladowe, desery czekoladowe.
26.11.2011, godz. 17.00 – 20.00 - Wariacje na temat czekolady cz.2 – trufle i figurki czekoladowe.
27.11.2011, godz.16.00 – 19.00 – Klasyki deserów, które przeszły do historii: Creme Brulee, Austriacki strudel jabłkowy, Sernik NewYorker, Crepes Suzette.
03.12.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Nowoczesna kuchnia polska - Wykorzystanie kuchni molekularnej w cukiernictwie.
04.12.2011, godz.16.00 – 19.00 – Ciasta świąteczne w nowej odsłonie – wariacje na temat maku, sera i bakalii.
11.12.2011, godz.16.00 – 19.00 – Ozdoby świąteczne z pierników; dekoracje choinkowe, domki z piernika.
17.12.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Słodkie warsztaty dla najmłodszych; wspólne pieczenie i dekorowanie pierników na święta.