Gdańskie Dożynki Piwne już po raz dziesiąty odbyły się w Brovarni Hotelu Gdańsk Boutique. Ta wyjątkowa impreza nawiązuje zarówno do wielowiekowych tradycji gdańskich świąt piwa i chmielu, jak i do organizowanych po dziś dzień w Bawarii biesiad piwnych znanych jako Oktoberfest. 

W XVI wieku w Gdańsku było ponad 400 browarów, a gdańscy browarnicy co roku organizowali dożynki chmielne. Każdy browarnik, a wśród nich znany astronom Jan Heweliusz, warzył na tę okazję własne, specjalne piwo. Do organizacji takich hucznych biesiad chmielowych, nawiązuje rozpoczęty 10 lat temu cykl imprez znanych dziś wszystkim  jako Gdańskie Dożynki Piwne w Brovarni Hotelu Gdańsk Boutique. 

Zgodnie z tradycją, na biesiadnych stołach i tym razem zagościły wyśmienite specjały regionalnej kuchni starogdańskiej i bawarskiej. Nie zabrakło wśród nich pysznych golonek marynowanych w naturalnie warzonym, ciemnym piwie, zagrodowych kaczek, czy gęsi hodowanych na kaszubskiej wsi specjalnie dla potrzeb Brovarni Hotelu Gdańsk. Tradycyjnie podano też kiełbaski norymberskie ze świeżo wypiekanymi, pachnącymi preclami. Smakiem i aromatem kusił gości wyśmienity, starogdański bigos. Nie zabrakło tortu  przygotowanego  z okazji 10-lecia samej imprezy, jak i Hotelu Gdańsk Boutique. 

Podczas biesiady tradycyjnie odbito też pierwszą beczkę piwa uwarzonego specjalnie na Oktoberfest. Tegoroczne piwo dożynkowe przygotowane przez piwowarów Brovarni to wyśmienite piwo w stylu Polski Ale. Wybór piwowarów padł na szczepy historycznych, polskich chmieli. Dzięki ich użyciu, piwo wyróżnia się aromatem owoców, między innymi polskich papierówek i gruszek. Tworzą one niesamowity charakter piwa, którym goście delektowali się podczas inauguracji i którego skosztować będzie można aż do 28 października. 

W tegorocznej imprezie wzięło udział wielu znamienitych smakoszy piwa z wyjątkowo licznych w tym roku pomorskich firm. Wiele z nich zdecydowało się wziąć udział w piwnej biesiadzie, traktując ją jako pomysł na firmową integrację. Takie spotkania warto zorganizować w Brovarni Hotelu Gdańsk Boutique nie tylko w tym okresie. Imprezę firmową, integracyjną lub rodzinny obiad można zaplanować również na listopad, kiedy na stołach pojawi się wyśmienita gęś rozmarynowa.

Potrawa ta zdobyła już Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego w konkursie  "Pomorskie Smaki", na najlepszą potrawę regionalną.  Gęś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury, a aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej. My gorąco zachęcamy.