Tysiące amatorów dobrej kuchni przyciągnęła tegoroczna edycja festiwalu Kulinarna Świętojańska. Reprezentacyjna ulica Gdyni otworzyła swoją przestrzeń dla mieszkańców i turystów, prezentując kulinarną wizytówkę miasta. Swoją bogatą ofertą mogło pochwalić się prawie czterdziestu restauratorów i wystawców.
Wielu odwiedzających festiwal miało okazję przyjrzeć się bezpośrednio pracy szefów kuchni. Na każdym ze stanowisk dania przygotowywane były na oczach przechodniów. Szefowie kuchni serwowali dania kuchni chińskiej, tajlandzkiej, wietnamskiej, japońskiej, hinduskiej, włoskiej, ukraińskiej oraz zaskakujące wariacje na temat kuchni regionalnej. Nowością jest pierwsza w Polsce, a należąca do gdyńskiego Szlaku Kulinarnego restauracja, która zachęcała swoich gości do próbowania kuchni kreolskiej.
W tym roku dało się odczuć inspiracje najnowszymi trendami kulinarnymi: począwszy od programu imprezy, który podkreślił tematykę food waste, w postaci pokazu live cooking z degustacją, poprzez ofertę wystawców z lokalnych rzemieślniczych manufaktur, skończywszy na wielu wariantach diety dla wegan, wegetarian i bezglutenowców.
Wisienką na torcie obok słonecznej pogody i modernistycznego anturażu ulicy Świętojańskiej, był niepowtarzalny klimat kulinarnych atrakcji na scenie. Były to konkursy i kulinarne quizy, aktywizujące publiczność. Tradycyjnie odbył się Bieg Kelnerów – legendarna rywalizacja kelnerska, która kojarzona jest z Gdynią lat 30.
ubiegłego wieku.