Światowy potentat otwiera nowe biuro w Gdańsku!
Największy producent łososia na świecie Grupa Marine Harvest zatrudniający ponad 12 tys. pracowników i posiadający placówki w 24 krajach świata otwiera nowe biuro w Gdańsku! Na 2200 mkw. powierzchni zaprojektowanej z myślą o wyjątkowym komforcie pracy, w centrali europejskiego oddziału firmy Marine Harvest Central Europe, docelowo znajdzie pracę około 250 osób.
Grupa Marine Harvest Marine Harvest to światowy potentat w branży hodowli i przetwórstwa łososia i owoców morza. Codziennie dostarcza przeszło 5,5 miliona zdrowych i smacznych posiłków ludziom na całym świecie, zaspokajając aż 1/5 globalnego zapotrzebowania na łososia. W przetwórniach i biurach należących do Grupy Marine Harvest na północy Polski, zatrudnienie znalazło już prawie 4000 osób a produkty powstające w Polsce można kupić na 70 światowych rynkach. Inwestycja w nowe biuro w Gdańsku jest elementem konsolidacji funkcji, a także podniesienia standardów jakościowych. - Ze względu na dynamiczny rozwój naszych struktur oraz nowe wyzwania dla biznesu potrzebowaliśmy nowej siedziby, która podkreśli rosnącą rolę polskiego zespołu w strukturach Marine Harvest. Jedna siedziba, w której lokujemy nasz główny biznes oraz centrum usług wsparcia będzie sprzyjać integracji zespołu oraz usprawniać procesy administracyjne i decyzyjne - wyjaśnia John-Paul McGinley dyrektor sprzedaży MH.
Polska centrala Marine Harvest mieści się w Argonie, budynku należącym do kompleksu Alchemia zlokalizowanym w Gdańsku- Oliwie. Obecnie, zespół liczy blisko 150 osób. Jego głównym zadaniem jest zarządzanie rynkami w Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii, Włoszech i oczywiście w Polsce. Firma rozwija też w nowym biurze wewnętrzne centrum operacyjne, które świadczyć będzie usługi księgowe oraz IT na rzecz spółek grupy kapitałowej wchodzącej w skład Marine Harvest ASA. Łącznie zatrudnienie w nim znaleźć ma ponad 200 osób. - Stale się rozwijamy i co ważne, znajdujemy w Trójmieście doskonały zespół, który potrafi zrealizować bardzo ambitne zadania, jakie przed nim stają - informuje Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe. Ta ambitna polityka rozwojowa i stałe nastawienie na pozyskiwanie profesjonalistów powoduje, że szczególną wagę przykładaliśmy do warunków pracy, jakie możemy zaoferować naszym współpracownikom - dodaje.
Układ biura jest podzielony na 4 strefy: recepcja, część wspólna z biurami, dużą salą konferencyjną pośrodku i biurkami hot desk, oraz dwie części open space. Pomiędzy poszczególnymi strefami znajdują się miejsca odpoczynku oraz duża kuchnia, która przenosi pracowników do lasu, gdzie mogą np. pobujać się na huśtawkach.