Oleje roślinne to niedoceniona jeszcze moc natury, która ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto sięgać po nie każdego dnia. Przedstawiamy cztery wartościowe oleje, których wprowadzenie do codziennego jadłospisu wzmocni zdrowie i wypędzi choroby. Już jedna łyżka dziennie ma zbawienny wpływ na szereg dolegliwości i jest niezawodną ochroną przed różnego rodzaju zdrowotnymi niebezpieczeństwami.

Olej lniany

Ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wyróżnia się wśród innych olejów roślinnych wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Spożywanie tego oleju obniża poziom trójglicerydów, pozwala skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, podnosząc przy okazji poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. Dodatkowo spożywanie oleju lnianego obniża poziom cukru we krwi oraz łagodzi innsulinooporność. Działa ochronnie na serce, wątrobę i nerki chroniąc te organy przed substancjami toksycznymi. Znajduje także swoje zastosowanie przy problemach z wypróżnianiem, gdyż działa przeciwbiegunkowo oraz przeciw powstawaniu zaparć. Z racji, że spożywanie oleju lnianego zmniejsza stan zapalny wskazany jest dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz osób ze stłuszczeniem wątroby. Spożywanie oleju lnianego może także uchronić nas przed rozwojem nowotworu jelita grubego oraz prostaty. Jest także idealnym produktem dla osób odchudzających się, gdyż przyśpiesza przemianę materii i daje poczucie sytości. Olej lniany ma także dobroczynny wpływ stosowany zewnętrznie. Wcierany w skórę na kolanie, łagodzi ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Wmasowywany w skórę zapobiega jej złuszczeniu i sprawia, że staje się gładka. Stosowany na skórę głowy oraz włosy przyśpiesza ich regenerację i nadaje im odpowiedniej elastyczności. Z racji, że składniki szybko ulegają zepsuciu, ważne by był tłoczony na świeżo, dlatego najlepiej kupować go na zamówienie.

Olej z czarnuszki

To niemal magiczny płyn, który nie ma sobie równych zarówno w zastosowaniu zewnętrznym jak i spożywczym. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi i przeciwbakteryjnymi. Wykazuje działanie przeciwhistaminowe, dzięki temu łagodzi objawy alergiczne u osób z nieżytem nosa i astmą. Zmniejsza nasilenie kataru, kaszlu oraz świszczącego oddechu. U osób borykających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) zmniejsza stany zapalne i łagodzi ból. Spożywanie jego wskazane jest dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą typu drugiego, gdyż obniża poziom glukozy we krwi. Z racji, że redukuje skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi jest doskonałym produktem dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Ponadto olej z czarnuszki spożywany codziennie poprawia płodność u mężczyzn. Zastosowany zewnętrznie zmniejsza stany zapalne skóry u osób z trądzikiem, pomaga zwalczyć łupież oraz zwiększa gęstość i grubość włosów. Stosowany na skórę twarzy pomaga spłycić zmarszczki, a także zapobiega powstawaniu nowych. Sprawia, że skóra jest nawilżona, oczyszczona i elastyczna.

Olej z wiesiołka

To kolejna wartościowa propozycja, która cieszy się ogromną sławą głównie w świecie zdrowia i urody. Wykazuje właściwości w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), a także menopauzy. Ponadto poprawia nawilżenie, jędrność i elastyczność skóry oraz zmniejsza jej szorstkość. By uzyskać widoczne efekty na skórze warto go spożywać, jak również stosować zewnętrznie. Stosowany wewnętrznie obniża poziom trójglicerydów we krwi, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zmniejsza stany zapalenie i łagodzi ból u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Dodatkowo wskazany jest dla osób z atopowym zapaleniem skóry, gdyż łagodzi swędzenie i zaczerwienienie skóry, a u osób z trądzikiem łagodzi jego objawy. Stosowany na twarz wspiera kobiety w każdym wieku - od nastolatki po seniorkę, ponieważ działa nawilżająco i ujędrniająco. Sprawia, że skóra jest nawilżona, wygląda świeżo i jest pełna blasku.

Oliwa z oliwek extra virgin

Wykazuje szeroki korzystny wpływ na zdrowie. Zawarty w niej olej oliwkowy przeciwdziała miażdżycy, ponieważ uelastycznia naczynia krwionośne. Zmniejsza ryzyko występowania udarów mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca. Jego szereg właściwości prozdrowotnych sprawia, że działa także przeciwnowotworowo. Zapobiega powstawaniu raka pęcherza moczowego, żołądka, trzustki, przełyku i jamy ustnej. Do zalet jej stosowania należy także zmniejszenie stłuszczenia wątroby. Oliwa ma także zbawienny wpływ na układ nerwowy przez co zmniejsza symptomy depresji oraz stanów lękowych. Ponadto poprawia sprawność umysłową oraz zapobiega chorobie Alzheimera. Spożywanie oliwy z oliwek ma korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy oraz mikrobiom jelitowy, co wspiera poprawne funkcjonowanie osi jelito mózg. Warto wiedzieć, że po poddaniu obróbce termicznej oliwa traci swoje właściwości zdrowotne.