Każdy z nas chciałby jak najdłużej być zdrowym i sprawnym fizycznie. Podejmujemy liczne próby dbania o swój dobrostan, odpowiednio się odżywiając, uprawiając sport czy nie zapominając o sferze psychicznej. A co, jeśli jest sposób, by te wszystkie wysiłki uczynić jeszcze bardziej efektywnymi?

Zalety wody jonizowanej dobrze znane są w Japonii i to od wielu lat. Terapia wodą z aktywnym wodorem była tam używana już od 1960 roku w szpitalach. W języku japońskim słowo Kangen oznacza powrót do korzeni. Wielkim popularyzatorem wody o tej nazwie był doktor Hiromi Shinya, który zrewolucjonizował kolonoskopie poprzez bezoperacyjne usuwanie polipów z jelit. Doceniał on dobroczynne działanie, właściwości oczyszczające oraz lecznicze jonizowanej wody, zbawienne dla naszych jelit. - Woda Kangen to dieta na przyszłość, zapobiega chorobom serca, leczy raka, działa na cukrzycę – mówił doktor Shinya.

Aktualnie metoda leczenia wodą z aktywnym wodorem staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Kanada odkryła ją podczas pandemii, a Tajlandia odnotowała najwyższą sprzedaż jonizatorów w 2022 roku. Stopniowo wzrasta także zainteresowanie tym produktem w Europie i Stanach Zjednoczonych za sprawą gwiazd Hollywood czy sławnych sportowców typu Cristiano Ronaldo.

Dostępna także w Polsce

Ten trend dotarł również do Polski, a dzięki firmie Enagic, producentowi jonizatorów, woda Kangen trafia do domów, restauracji, gabinetów kosmetycznych, hoteli, sanatoriów, szpitali czy klinik, a nawet przedszkoli i szkół. Każdy może korzystać z jej dobroczynnych właściwości, a te, wedle osób ją stosujących, mogą być naprawdę imponujące.

– Wodę Kangen poznałam w 2019 roku w trudnym dla mnie momencie – byłam po wypadku i nieudanej operacji, w konsekwencji jeździłam na wózku inwalidzkim i codziennie mierzyłam się z ogromnym bólem. Straciłam apetyt, chudłam, wypadały mi włosy, miałam trądzik, bolał mnie brzuch i głowa, w konsekwencji brakowało mi chęci do życia. Można powiedzieć, że przypadkowe zetknięcie z wodą Kangen i jonizatorem Enagic to była ostatnia deska ratunku.

Już po niedługim czasie codziennego picia wody Kangen siły zaczęły mi wracać i mogłam poddać się żmudnej rehabilitacji. Pomogła mojemu organizmowi w regeneracji, a części w kolanie, które zostały praktycznie spisane przez lekarzy na straty, zrosły się po niespełna kilku miesiącach. Głęboko wierzę, że woda Kangen odmieniła moje życie i właśnie dla tego chcę się dzielić z innymi tą wiedzą i moim doświadczeniem. – mówi Joanna Wagner, propagatorka zdrowego stylu życia.

Na czym zatem polega wyjątkowość wody Kangen?

Jonizator firmy Enagic, obecny na rynku od blisko 50 lat, zmienia zwykłą wodę kranową w zdrową, leczniczą i pełną aktywnego wodoru, który hamuje starzenie się organizmu i rozwój wolnych rodników. Woda jonizowana zawiera liczne minerały, a przede wszystkim jest oczyszczona z metali ciężkich, bakterii i chemikaliów obecnych w tradycyjnych napojach i wodzie kranowej. Zamiast tego wypełniają ją przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają szkodliwemu zakwaszaniu organizmu. To dlatego właśnie woda Kangen jako jedyna na świecie otrzymała certyfikat produktu medycznego potwierdzający jej szczególne właściwości. Inne jej zalety to nawadnianie, balansowanie PH organizmu, dotlenianie krwi, przyspieszanie metabolizmu, oczyszczanie, zmniejszanie uczucia zmęczenia czy poprawa kondycji skóry. Największą korzyścią płynącą z picia wody Kangen jest stopniowe uzdrawianie całego ciała, pozbywanie się wolnych rodników, złogów, metali ciężkich, a docelowo także chorób organizmu.

Luksus, na który warto sobie pozwolić

Woda Kangen to inwestycja w zdrowie i przyszłość. Poza licznymi zaletami prozdrowotnymi, w dłuższej perspektywie stosowania jonizatora Enagic można spodziewać się oszczędności. Urządzenie to produkuje wodę o różnym PH, która może być wszechstronnie wykorzystywana w domu i biznesie, zastępując wodę butelkową, chemię do sprzątania, kosmetyki, detergenty czy pestycydy. Wszystko zależy od jej postaci – i tak na przykład ta o pH 6,0 to tzw. woda piękna stosowana zamiast kremu po goleniu, odżywki do włosów, toniku czy balsamu do ciała. Z kolei woda o pH 2,5 odkaża rany, zabija bakterie i zarazki, leczy ból gardła, a ta o pH 11,5 może być używana do usuwania plam, zabrudzeń, sprzątania czy mycia powierzchni. Warto przekonać się o szczególnych właściwościach każdego rodzaju wód Kangen.

Joanna Wagner

Propagatorka zdrowego stylu życia z misją by pomagać ludziom osiągnąć prawdziwe zdrowie czyli równowagę fizyczną, psychiczną i finansową zmieniając tylko wodę.