NOCLEG NA WYSPIE
UCZTA W CHMURACH
#HOLIDAY INN GDAŃSK
NOCLEG NA WYSPIE
UCZTA W CHMURACH
#HOLIDAY INN GDAŃSK
W Gdańsku na Wyspie Spichrzów powstało zupełnie nowe miejsce. Unikatowe, bo w jego fasadę wkomponowano łuki jednego z najcenniejszych zabytków – Spichlerza „Książe”. Holiday Inn Gdańsk to nie tylko hotel. To także prawdziwy Sky Bar, serwujący autorskie koktajle oraz restauracja z międzynarodową kuchnią. Sprawdźcie ten nietuzinkowy duet!
W samym centrum historycznego Gdańska powstał nietuzinkowy hotel - Holiday Inn Gdańsk - City Centre **** . Usytuowany został na Wyspie Spichrzów, a co więcej czerpie z tego miejsca, to co najcenniejsze. W jego fasadę zostały wkomponowane łuki jednego z najcenniejszych zabytków na wyspie - Spichlerza "Książę". Sam hotel oferuje 240 klimatyzowanych pokoi, w tym 86 typu executive i 4 apartamenty, których wnętrza urządzono w stylu marynistycznym. Znajdziemy tu dekoracyjne liny portowe, wiosła czy knagi jachtowe. Z kolei w pobliżu baru uwagę zwraca ciekawa aranżacja z lin okrętowych, która w połączeniu z morskimi kolorami, daje wrażenie niezwykłej przytulności. Ten efekt napotkamy również idąc dalej, do właściwej części restauracji, w której znajdziemy nowoczesny kominek. Mieszanka materiałów takich jak beton, jasne oraz ciemne drewno czy metal - wzajemnie się przenikając tworzą spójną całość o charakterze industrialnym.
- Projektantowi zależało na oddaniu charakteru miasta Gdańska i połączeniu nowoczesności z przeszłością- mówi Marta Gostkowska, Marketing Manager. - Zachowane ruiny dawnego spichlerza Węgier znakomicie się wkomponowały w dalszą część restauracji, gdzie serwowane są śniadania. Całość uzupełniają subtelne dodatki, takie jak rośliny doniczkowe, piękne albumy, gazetniki, koce czy poduszki, co sprawia, że w naszej restauracji można poczuć się jak w domu. Mimo, że hotel jest międzynarodową korporacją, to większość znajdujących się tutaj mebli została wyprodukowana w Polsce.
Sam wystrój to nie wszystko. Niewątpliwym atutem jest piękna panorama. Przysłowiową „wisienką na torcie” jest znajdujący się na 7 piętrze Sky Bar. Z tarasu słonecznego roztacza się unikatowy widok na Gdańsk. W ciągu dnia Sky Bar pełni funkcję kawiarni, gdzie goście mogą cieszyć się smakiem pysznej kawy oraz deserów. Wieczorami zaś, bar zaprasza na orzeźwiające koktajle, których smaki nawiązują do swobodnego przepływu uczuć – od ciekawości poprzez euforię do zaufania.
W hotelu działa też restauracja, w której serwowane są autorskie dania kuchni międzynarodowej. Utrzymana jest w nowoczesnym stylu o charakterze Open Lobby. Goście mogą skorzystać z otwartej przestrzeni pomiędzy hotelowym lobby, a samą restauracją i wybrać dla siebie miejsce, które najbardziej im odpowiada - wysokie stoły z hokerami czy też wygodne fotele klubowe. Niemałym zaskoczeniem dla gości są również ławy umiejscowione przy oknach z widokiem na marinę jachtową, które nawiązują do tych, jakie w latach 70’ tych, mogliśmy spotkać w polskich pociągach. Restauracja posiada również wewnętrzne patio z ogrodem, na którym w ciszy i spokoju w letnie i jesienne dni można przyjemnie oderwać się od rzeczywistości delektując potrawami przygotowanymi przez znakomitego szefa kuchni.
To miejsce kameralne, a jednocześnie bardzo dobrze skomunikowane.
- Do hotelu, a tym samym do restauracji oraz Sky Baru będzie można dotrzeć w szybki i atrakcyjny sposób, po obrotowej kładce, która właśnie powstaje – tłumaczy Marta Gostkowska. - Część jej nawierzchni będzie przezroczysta, więc będzie można odnieść wrażenie, że idzie się dosłownie po wodzie. Wszystkie atrakcje Gdańska są dostępne spacerem, kilka minut od hotelu – podsumowuje.