Czekolada na śniadanie, obiad, deser i na kolację? Ależ oczywiście! Rzecz jasna, nie jako danie główne, lecz jako dodatek podkreślający smak podawanych potraw. O tym, że takie połączenie nie tylko jest możliwe, ale i smakuje wybornie, przekonaliśmy się podczas kolacji z cyklu Guest Chef w Fedde Bistro w Gdyni. 

Jacek Fedde, szef kuchni Fedde Bistro do wspólnego gotowania zaprosił Macieja Rosińskiego, zdobywcę dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Jest o nie tylko znakomitym kucharzem, ale też niezwykle kreatywnym cukiernikiem. Gościom zaproponowano siedmiodaniowe menu degustacyjne pod hasłem "Jesień o smaku czekolady". Słodycz i wytrawność – ten zaskakujący miks smaków intrygował zaproszonych gości. Ale nie od dziś wiadomo, że nowoczesna kuchnia lubuje się w takich eksperymentach, a doświadczenie szefów kuchni sprawia, że pozornie niepasujące do siebie smaki, przy dobraniu odpowiednich proporcji i w towarzystwie innych potraw potrafią się świetnie zbilansować. 

Jedliście kiedyś małże św. Jakuba z sosem z czekolady burre blanc w towarzystwie pomarańczy? Takie właśnie danie zainaugurowało kolację. Degustatorzy zachwyceni! Było to zaledwie preludium. Przystawka to ozorek cielęcy z sosem z rokitnika, a czekoladowy akcent to ziarna kakaowca. Czekolada świetnie się również komponuje z gęsiną. Konkretnie z ravioli z gęsiny. W Fedde Bistro ravioli podano z kukurydzianym puree i z sosem z wędzonej śliwki i czekolady mlecznej Sao Thome, wykonanej z ziaren odmiany Amelonado pochodzących z Wyspy Św. Tomasza.

Nadszedł czas na danie główne. Dorsz z podsmażonym kalafiorem i włoskim koprem, a do tego pokruszona czekolada limonkowa i czekoladowa pianka. W opinii większości gości, to danie było największym hitem kolacji. Potem podano ogony wołowe z burakami przygotowanymi na kilka sposobów, modrą kapustą i czekoladą brasil. Zwieńczeniem kolacji był deser, a jakże, czekoladowy! Pierwsza propozycja to dyniowy biszkopt obficie polany białą czekoladą Velvet. Drugą zaś pozycją było ciasto karmelowe z lodami kasztanowymi i kruszoną, mleczną czekoladą Alunga.