Ośmiornice oczyścić i gotować do miękkości przez około 45 min w wodzie z anyżem, liściem laurowym i zielem angielskim... czytaj
Warzywa obrać, umyć i pokroić - marchew i pietruszkę w julienne, cebulę w drobną kostkę, a czosnek i chilli w cienkie plasterki.... czytaj
Kreple, donuty, pączki. Różne są nazwy tego kulistego przysmaku z nadzieniem, wysmażonego na brązowy kolor i okraszonego cukrem pudrem lub lukrem.... czytaj
Trwający od wielu miesięcy lockdown branży, utrzymująca się niepewność o przyszłość i brak jednoznacznych deklaracji pomocowych od państwa – aktualna sytuacja gastronomii nie należy do różowych.... czytaj
Do około 2 litrów zimnej wody wrzucamy kości, włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę i robimy wywar. Po około 2 godzinach wolego gotowania odcedzamy, a kości obieramy z mięsa i drobno kroimy... czytaj
Przyprawy mieszamy razem. Następnie marynujemy mięso i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po zamarynowaniu przekładamy żeberka do pojemnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką.... czytaj
Kotlety z kryla, chłodnik z wina z ryżem, tweebaki, miętusy w sosie ze słoniny, masło sardelowe, zupa chlebowa, no i oczywiście Goldwasser – tak wyglądał stół grodu nad Motławą stulecia temu.... czytaj
Borowika myjemy, gotujemy 10 minut, cedzimy i siekamy. Redukujemy wodę o 50%. Szalotkę z czosnkiem szklimy na smalcu i dodajemy posiekaną kapustę... czytaj
Najpierw wyrabiamy ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. W momencie, gdy zyska odpowiednią konsystencję, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy kółka ringiem lub szklanką.... czytaj
Dobry, tradycyjny chleb z prostym przepisem, bez dodatków konserwantów oraz z idealnym smakiem i chrupkością skórki.... czytaj
Pierś kaczą myjemy i osuszamy, nacinamy skórę w „krateczkę” i marynujemy. Zostawiamy na noc w lodówce. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane, starte ziemniaki odciskamy na sitku.
Rolada z jelenia z farszem z dziczyzny najlepszą potrawą regionalną, wyłonioną podczas konkursu „Pomorskie Smaki”. ...
Poledwica wołowa marynowana w fondzie krewetkowym, podana z ziemniakami pieczonymi w ziołach w towarzystwie szpinaku, rukoli, gruszki, dyni i krewetek
Obrońca prawa do smaku, pasjonat, który o jedzeniu w rytmie slow, mógłby opowiadać godzinami (a przy okazji słuchać można go również absolutnie bez końca).