GNOCCHI DI PATATE Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI, SZAŁWIĄ, DOMOWĄ RICOTTĄ I CZERWONYM PIEPRZEM

Rafał Lew – SYMFONIA SMAKÓW


prestiz

Składniki dla 6 osób:

  • Gnocchi di patate,
  • 3 buraki marynowane,
  • 20 kostek marynowanej dyni,
  • pół marynowanego kalafiora,
  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 ml białego wina,
  • 110g domowej ricotty,
  • 15 świeżych listków szałwii,
  • 5 g czerwonego pieprzu,
  • 40g masła

 

Sposób przygotowania:

Po ugotowaniu gnocchi i ostudzeniu 1kg ziemniaków w mundurkach (pracujemy na ciepłych ziemniakach, obieramy, przeciskamy przez praskę, dajemy 1 jajo, 2 szczypty soli, składniki łączymy i zagniatamy ręcznie, z wyrobionego ciasta formujemy gniocchi, o średnicy 2cm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą dorzucamy gnocchi, szałwię, szalotkę i czosnek wcześniej pokrojone w drobną kostkę. Dolewamy białe wino, redukujemy i zaciągamy masłem. Wykładamy gotowe gnocchi na talerz, dodajemy marynowane warzywa (burak, dynia, kalafior wcześniej myjemy i kroimy w odpowiednią formę, buraka lekko obgotowujemy, przekładamy do worków próżniowych i zalewamy zalewą-(0,5l wody, 150 ml octu, 120g cukru do buraka-jabłkowy, dynia-cytrynowy, kalafior-winny, na każdy worek 2 ziarna liścia laurowego, pieprzu, szczyptę gorczycy).  Zostawione 6 listków świeżej szałwii, domową ricottę (2l mleka zagotować, po czym ostudzić do temp 85-95, dodać sok z cytryny, podgrzewać nie gotować, aż się zetnie na twaróg, ser odcedzamy na gazie) posypujemy czerwonym pieprzem, najlepiej smakują z białym winem.