Markek Flisiński, szef kuchni restauracji Water&Wine w Nałęczowie, Szefem Roku wg. Gault&Millau. Piąta, jubileuszowa gala Żółtego Przewodnika odbyła się w Amber Expo w Gdańsku. Wzięło w niej udział 750 gości, w tym ponad 400 szefów kuchni z całej Polski.

Gala była okazją do debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, w którym znalazły się rekomendacje 640 restauracji (51 z Trójmiasta), 200 produktów regionalnych i ponad 60 miejsc, gdzie można je kupić. Ponadto zadebiutowała zupełnie nowa kategoria POP – to miejsca, które nie są restauracjami, a mimo to proponują smaczne jedzenie i miłą atmosferę (24 z Trójmiasta). 

- Kategoria POP to rekomendacje dla miejsc mniej formalnych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu. Pośród ponad 170 miejsc znalazły się wybitne coctail bary i wine bary, najlepsze cukiernie i kawiarnie, a także gourmet street foody i awangardowe bistra – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau

Zostały również przyznane dwie równorzędne specjalne nagrody Wybitnego Szefa Kuchni Tradycyjnej za wkład w przywracanie polskich tradycji kulinarnych. Ich laureatami zostali Bogdan Gałązka, restauracja Gothic (Malbork) oraz Maciej Nowicki, Villa Intrata (Warszawa). 

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań. 

Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku - przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”.