Włoska oaza W sercu Gdyni

Sempre powstało z miłości do Włoch i dobrego jedzenia. Z powodzeniem trafiło już w gusta sopockich i gdańskich miłośników śródziemnomorskiej kuchni. Ristorante Sempre w Gdyni zasługuje na specjalną uwagę. Chociażby dlatego, że zjeść tam można nie tylko świetną pizzę, ale przede wszystkim klasyczne włoskie potrawy, a to wszystko w historycznym Domku Abrahama. 


prestiz

Restauracja Sempre w Gdyni to miejsce przesiąknięte włoską atmosferą. Z głośników leci włoska muzyka, słychać wesoły gwar i pobrzękiwanie talerzy. Domek jest mały i przytulny, co daje prawdziwie domową i kameralną atmosferę. 

W jednej z sal na poddaszu znajduje się wygodny kącik dla dzieci. Przed budynkiem można usiąść i napić się kawy lub przekąsić co nieco obserwując przechodniów na Starowiejskiej, a za domkiem, w dużym ogrodzie można uciec od miejskiego gwaru. 

Tradycyjne włoskie smaki 

To już piąty lokal Sempre w Trójmieście. Trzy z nich to pizzerie, serwujące klasyczną włoską pizzę. Ten gdyński, podobnie jak restauracja w Sopocie, serwuje pełną kuchnię. 

W menu znajdziemy wiele włoskich specjałów, zaczynając od różnych wersji pizzy na tradycyjnym cieście, poprzez pastę z owocami morza, aż po ośmiornicę. Karta jest bardzo rozbudowana, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Są również dania dla wegetarian i wegan. 

- Gościom, którzy przybędą do nas po raz pierwszy poleciłbym Spaghetti Ai Frutti Di Mare ze świeżymi owocami morza oraz małe, chrupiące, świeże kalmary lub soczystą grillowaną ośmiornicę. Zwolennikom mięsa mogę śmiało polecić makaron Casareccia z duszoną jagnięciną lub grillowany stek z polędwicy wołowej, a wegetarianom doskonałe gnocchi ze świeżym domowym pesto, suszonymi pomidorami i Mozzarellą di Bufala – mówi szef kuchni Ristorante Sempre w Gdyni, Dawid Gieracz. 

Składniki używane w kuchni restauracji Sempre są sprowadzane prosto z Włoch, dzięki czemu smak potraw jest autentyczny. 

- Nasze dania są proste, ale efektowne, ponieważ zawsze świeże i dobrej jakości składniki nie wymagają stosowania zbyt wielu przypraw i sosów. Bazujemy głównie na świeżych ziołach. Bliska jest nam idea slow food, dlatego na nasze dania trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto – dodaje szef kuchni z uśmiechem.

Restauracja z ogródkiem w Domku Abrahama

Lokal przy ulicy Starowiejskiej 30 wyróżnia się na tle pozostałych gdyńskich zabudowań. Mimo, że jest wyremontowany i w 100 proc. przystosowany do wymagań restauracyjnych, na pierwszy rzut oka widać jego bogatą historię. 

Budynek powstał w 1904 roku, a od 1920 roku mieszkał w nim sam Antoni Abraham. Po jego śmierci, budynek pełnił funkcję muzeum. Przez kilka lat stał pusty, aż wreszcie w ścisłej współpracy z konserwatorem zabytków został wyremontowany i zaadaptowany na potrzeby restauracji. Domek znowu odżył i zapełnił się nie tylko ludźmi, ale również smakowitymi aromatami i wesołą muzyką.

- Dzisiaj, goście naszej restauracji mają niepowtarzalną okazję, aby zobaczyć ten wyjątkowy dom od środka, spędzić w nim trochę czasu i zanurzyć się w historycznym klimacie miejsca, równocześnie delektując się dobrą włoską kuchnią. Oczywiście, są tacy, którzy oburzają się, że w tym historycznym miejscu powstała restauracja, ale kiedy wchodzą do środka i widzą z jaką miłością wykończone zostało wnętrze, przy jednoczesnym poszanowaniu historii tego budynku, zmieniają zdanie. To jest dom, a w domu powinni być ludzie, jedzenie, muzyka, śmiech. Myślę, że udało nam się to osiągnąć – mówi manager Ristorante Sempre Paweł Nejfeld.

Sporym zaskoczeniem dla odwiedzających Ristorante Sempre może być zlokalizowany na tyłach budynku duży ogród, który latem zachęca do smakowania dań na świeżym powietrzu, również po zmroku. W strefie „plażowej”, na piasku ustawione są leżaki, na których można się opalać, sącząc orzeźwiającego drinka. Wkrótce otwarty zostanie również znajdujący się na tyłach restauracji letni Aperol & Prosecco Bar. Kawałek dalej, na piaszczystym placu zabaw bawić się mogą najmłodsi goście Sempre, a cały ogród jest bezpiecznie ogrodzony. Na drewnianym podeście pod parasolami jest sporo miejsca dla zwolenników jedzenia na świeżym powietrzu, jednak mimo wszystko w weekendy warto zrobić wcześniejszą rezerwację.

80
05/2017

Ikona polskiej siatkówki, wicemistrz świata i mistrz Europy, jeden z najlepszych libero na świecie.