Bûche de Noël

Znane nam wszystkim rolady bardzo często goszczą na naszych stołach. Kuszą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i aromatem. Szczególnie popularne są na świątecznych stołach. Proponujemy coś na słodko , Bûche de Noël - biszkoptowa francuska rolada świąteczna przełożona czekoladowym kremem przypominająca pień drzewa.

Składniki:

Biszkopt: 

4 jajka, 

3/4 szklanki cukru, 

1/2 szklanki mąki pszennej, 

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 

1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

1 łyżka octu spirytusowego, 

cukier puder

 

Masa: 

200 ml śmietanki 30%, 

250 g serka mascarpone, 

90 g gorzkiej czekolady

 

Polewa: 

8 łyżek kakao, 

8 łyżek cukru pudru, 

4 łyżki wody, 

4 płaskie łyżki miękkiego masła, 

2 łyżki spirytusu

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijać z cukrem aż masa będzie puszysta, jasna i po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostanie wgłębienie. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać ocet. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp. 180°C ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na arkusz pergaminu obsypanego cukrem pudrem. Z wierzchu zdjąć papier, na którym piekł się biszkopt i wyrównać brzegi. Zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. W takiej formie zostawić do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Mikserem ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i roztopioną, przestudzoną czekoladę. Biszkopt rozwinąć, posmarować masą i zawinąć ponownie. Z jednej strony odciąć kawałek pod ukosem. Przyłożyć z boku, tworząc rozgałęzienie. W rondelku rozpuścić masło, dodać kakao, cukier puder i wodę. Dobrze rozmieszać. Po przestygnięciu dodać spirytus. Dekorować roladę, gdy polewa delikatnie zgęstnieje. Udekorowaną roladę można przechowywać w lodówce, ale dopiero po całkowitym wystudzeniu polewy.

O AUTORKACH

Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl