Tarta cebulowa na lekko razowym spodzie.

Składniki:

100 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej razowej

1 jajko

100 g masła

4 cebule czerwone duże

100 g rukoli

sól, pieprz, cukier

olej roślinny

Ciasto: Mąkę pszenną oraz żytnią razową przesiać do miski, dodać posiekane masło, jajko, szczyptę soli i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Farsz: Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Na koniec dodać umytą rukolę, chwilę podsmażyć, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty i dokładnie docisnąć. Na ciasto nałożyć farsz. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec około 15 – 20 minut do zarumienienia się ciasta. Podawać posypane świeżą rukolą.

O AUTORKACH

Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl