Tarta z gruszkami i śliwkami na kremie jogurtowym

Szybka w przygotowaniu, delikatna, krucha, niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna - tarta, tradycyjne danie kuchni francuskiej, które można przygotować na setki różnych sposobów. Tarty warzywne, owocowe, mięsne, słone, słodkie, z dodatkiem bakalii, grzybów, sera... ogranicza nas tylko wyobraźnia i wrażliwość naszych kubków smakowych. 


Ciasto:
250 g mąki
100 g zimnego masła (posiekanego)
100 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli

Krem:
400 g jogurtu greckiego
2 jajka
5 łyżek kaszki kukurydzianej
4 łyżki cukru

Wierzch:
0,5 kg śliwek
2 gruszki
pół łyżeczki cynamony
2 łyżeczki cukru
 

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Składniki na krem dobrze wymieszać. Śliwki przekroić wzdłuż na pół, pozbawić pestek. Gruszki pokroić na krążki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec około 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 10 minut do zarumienienia. W tym czasie cynamon wymieszać z cukrem i obtaczać w tym połówki śliwek. Wyjąć ciasto, wylać krem i ułożyć owoce. Zapiekać ok. 25-30 minut aż do zgęstnienia kremu. Smacznego!

O AUTORKACH

Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl

60
09/2015

Tym razem bohaterką wrześniowego wydania Prestiżu jest Aneta Mądry, prawniczka, ale przede wszystkim mama i żona.