Tarta na francuskim cieście z łososiem, gruszkami i serem pleśniowym

Szybka w przygotowaniu, delikatna, krucha, niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna - tarta, tradycyjne danie kuchni francuskiej, które można przygotować na setki różnych sposobów. Tarty warzywne, owocowe, mięsne, słone, słodkie, z dodatkiem bakalii, grzybów, sera... ogranicza nas tylko wyobraźnia i wrażliwość naszych kubków smakowych.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g łososia wędzonego
100 g sera z niebieską pleśnią
250 g serka mascarpone
2 gruszki
sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
masło (do posmarowania blachy)


Ser pleśniowy i serek mascarpone przełożyć do rondelka, podgrzać i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na wysmarowaną masłem okrągłą blachę do tarty, nakłuć widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać ziarna fasoli, aby obciążyć ciasto. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 8 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć papier oraz fasolę. Na wierzch wylać masę serową, ułożyć pokrojoną w plastry gruszkę, paseczki łososia i posypać pieprzem cytrynowym. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 - 15 minut. Po tym czasie gotową tartę wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno. Bon appétit!

O AUTORKACH

Blog KAKU fashion & cook powstał w 2012 roku. Dużą uwagę poświęcamy kuchni oraz modzie, a dodatkowo powoli wprowadzamy na bloga tematykę zdrowego odżywiania, lifestyle’u i podróży. Co nas wyróżnia? Jesteśmy dwie! Na dodatek siostry. Monika i Martyna. Zapraszamy! www.kakufashioncook.pl

60
09/2015

Tym razem bohaterką wrześniowego wydania Prestiżu jest Aneta Mądry, prawniczka, ale przede wszystkim mama i żona.