PIPKI GĘSIE Z DROŻDŻÓWKĄ KASZUBSKĄ

GOLDEN TULIP


prestiz

Składniki dla:

0.5 kg mąki pszennej, 0,2 kg rozpuszczonego masła, 5 żółtek, 2 jaja, 1 płaska łyżeczka soli, ½ szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 100 g rodzynek, ½ kostki drożdży, 1 kg żołądki gęsie, 0,3 kg marchwi, 0,2 kg pietruszki korzeń, 0,4 kg cebula, 1 por, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 0,5 l śmietana słodka

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży i cukru oraz 2 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do podwojenia objętości. Dodajemy mąkę oraz jaja i żółtka i wyrabiamy. Dodajemy po trochu masło i wyrabiamy dalej kilkukrotnie powtarzając czynność. Na koniec dodajemy rodzynki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 – 40 min.

Żołądki wstawiamy tak jak na rosół z warzywami i przyprawami i gotujemy do miękkości. Sos - 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle, dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone drobno. Po zeszkleniu podlewamy bulionem z gotowania żołądków i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem. Kromkę drożdżówki opiekamy w tosterze. Ugotowane żołądki i warzywa układamy na sosie, obok drożdżówkę. 

98
11/2018

W młodości był barmanem, pojechał też na saksy do Wiednia, gdzie sprzątał mieszkanie bogatej Austriaczki.