SZEF KUCHNI WOZOWNIA Gdańska: ŁUKASZ DOMAGALSKI

Składniki:

300g schab z kością, 30g kurek, 100g buraków, młode ziemniaki, 80 ml kwaśnej śmietany, masło, olej, 1 łyżka octu, 1 łyżka dobrego miodu, świeży tymianek, sól, pieprz, czosnek w ząbkach, nieobrany.

Przygotowanie:

Puree z młodych ziemniaków - ugotowane, młode ziemniaki przecieramy z masłem i śmietaną, na jednolite gładkie puree. Możemy dodać do smaku pokrojony młody szczypior i usmażony pokrojony boczek.

Glazurowane młode buraki - buraki solimy i nacieramy olejem, zawijamy je w folię aluminiową, pieczemy w całości ze skórką w temperaturze 180 C. Po ostygnięciu 

obieramy ze skorki ostrym nożykiem, nacinamy na 4, przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem, tymiankiem i czosnkiem, energicznie mieszając, dodajemy ocet i łyżkę miodu. Dalej mieszamy do momentu połączenia sę wszystkiego w jeden sos.

Kurki - oczyszczone kurki podsmażamy na bardzo rozgrzanej patelni lub garnku z olejem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy i ściągamy kurki z patelni żeby nie straciły chrupkości.

Schab - stek ze schabu z kością przyprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy schab do rozgrzanego pieca na 180 C i pieczemy około 10-14 minut, w zależności od grubości mięsa. Wykładamy schab z pieca i czekamy 4 minuty aż odpocznie, przekładamy schab na talerz na wcześniej przygotowane dodatki i gotowe!