Tomasz Król. Grand Cru

 

FILET Z KACZKI SOUS VIDE

Składniki dla 4 osób:

- kaczka filet 4 szt. 1 kg, 

- pomarańcze 2 szt.

- wino porto 200 ml

- majeranek świeży 1 doniczka

- masło 60 g

- sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W restauracji Grand Cru stosujemy kilka innowacyjnych technik gotowania. Filet z kaczki przygotowujemy metodą sous vide. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt skomplikowanego sprzętu, na początek wystarczy prosta pakowarka próżniowa i termometr sondan jak do grillowania steków.

Oczyszczony filet kaczy doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do woreczka próżniowego, dodajemy wino porto, filety z pomarańczy, świeży majeranek i pół łyżki stopionego masła. Wszystko wakujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę i nagrzewamy do temperatury 58-60 C. Zawakowane filety gotujemy około 80 minut,
cały czas kontrolując temperaturę wody. 

Po ugotowaniu kaczkę obsmażamy na klarowanym maśle, wówczas będzie chrupiąca na zewnątrz i idealnie miękka, soczysta w środku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład kopytka lub ziemniaki, czerwona kapusta, czy na sposób azjatycki z warzywami i makaronem ryżowym.