PROBIERNIA WIN Poznajmy się na winie!

Od 27 lat Wienhaus Jakob Gerhardt Polonia dostarcza Polakom najlepsze wina na świecie. Win tych nie można kupić w żadnym sklepie, nie ma ich w hurtowniach. Nie są dla wszystkich. O tym, że smakują wyśmienicie można się jednak przekonać odwiedzając Probiernię Win w Wielkiej Zbrojowni. O tym, co trzeba wiedzieć o winie i na czym polega innowacyjność Probierni Win, rozmawiamy z Andrzejem Saganem, prezesem Weinhaus Jakob Gerhardt Polonia. 


Max Radke

Dobre wino, czyli jakie?

Na tak zadane pytanie trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Dobre wino, to takie, które najbardziej smakuje pijącemu – to jedna możliwa odpowiedź. Dobre wino to takie, które mistrz winnicy przygotował z zaangażowaniem, wiedzą i zgodnie ze sztuką winiarską z zachowaniem najwyższej jakości – to inna możliwa odpowiedź. My stoimy na stanowisku, że dobre wino to takie, które najbardziej smakuje i jednocześnie spełnia w całości kryteria drugiej odpowiedzi.

Wino nie jest już rzadkością na polskich stołach, ale bardzo mało osób wie o nim coś więcej niż to, że białe – do ryby, czerwone – do mięsa. Co zatem trzeba wiedzieć o winie?

Na pewno warto wiedzieć z jakiego kraju i z jakiego obszaru uprawowego wino pochodzi, warto wiedzieć z jakich gatunków winogron zrobione jest dane wino – czy z pojedynczego szczepu, czy też może z kilku pomieszanych gatunków. Oczywiście powinno się też wiedzieć, czy wino jest wytrawne, półwytrawne czy deserowe. Te bardzo podstawowe informacje ułatwiają wyszukiwanie wina, które najprawdopodobniej będzie smakowało. 

Czy świat winiarski podlega trendom? Jakie są te najciekawsze?

Tu powiedziałbym inaczej. Świat konsumentów wina podlega trendom, modom. Był taki czas, że kupowano wina francuskie. Później nastała moda na wina z Chile, następnie wina z RPA, Argentyny, a obecnie wydaje się panować moda na wina z Nowej Zelandii i Australii. Za jakiś czas być może pojawią się wina z Chin. Spora grupa winiarzy znalazła zatrudnienie w Chinach i tam od kilku lat zaczynają budować nowe regiony upraw i produkcji win. Zobaczymy, jak się to rozwinie. 

Niedawno w Wielkiej Zbrojowni otworzyliście Probiernię Win. Na czym polega innowacyjność tego lokalu?

Żeby lepiej wyjaśnić, dlaczego wymyśliliśmy Probiernię Win, muszę powiedzieć kilka zdań o filozofii naszej działalności. Od 1991 roku jesteśmy w Polsce i sprzedajemy wino. Oznacza to 27 lat doświadczenia. Bardzo interesujące byłyby dla mnie wyniki odpowiedzi osób czytających te słowa na pytanie: czy znają Państwo naszą winiarnię?  Prawdopodobnie twierdzącą odpowiedź dałoby nie więcej niż 10 procent czytających. Powodem takiej sytuacji jest fakt, iż z założenia nie jesteśmy dla wszystkich. Nasze produkty przeznaczone są wyłącznie dla tych, którzy nie sprzedają ich dalej. Najkrócej ujmując – osoby prywatne lub firmy, które  nasze produkty wykorzystują na własny użytek. Czyli nie ma naszych produktów w sklepach czy hurtowniach. Od jakiegoś czasu myśleliśmy, jak pokazać naszą obecność na rynku trochę szerszej grupie osób zainteresowanych winem. Tak zrodził się pomysł Probierni – czyli miejsca, gdzie można przyjść i spróbować wina przed zakupem. Taka filozofię reprezentujemy od początku istnienia. W specjalnych dyspenserach jest 8 różnych butelek z winami do dyspozycji odwiedzających. Co trzy tygodnie następuje zmiana produktów i można zawitać ponownie na degustację nowości. Zawsze jest obecna osoba z naszego winiarskiego zespołu, z którą można porozmawiać, uzyskać więcej informacji i zamówić wino dla siebie. W Probierni nie sprzedajemy win, lecz tylko umożliwiamy degustację i jego zamówienie.

W Probierni Win można nie tylko degustować wina, ale też będą się tam odbywać różnego rodzaju imprezy. Jakie konkretnie?

Już wystartowała pierwsza edycja szkoły o winach. Jest to podstawowy kurs, w którym podczas 16 godzin uczestnicy posiądą wiedzę o winoroślach i ich uprawie, o rodzajach win i sposobach ich produkcji, o kierunkach smakowych, o winach szampańskich, o krajach i regionach uprawowych i występujących apelacjach. Zapoznają się także jak dobrze wino degustować oraz jak opisać walory smakowe win. Planujemy także dla osób żądnych wiedzy uruchomić duży kurs enologiczny, który zaplanowany jest na 64 godziny nauki. Po tym kursie uczestnicy z dużym prawdopodobieństwem będą w stanie - po degustacji wina, o którym nic nie wiedzą –  powiedzieć z jakiego regionu jest, a nawet z jakich winogron zostało zrobione. Poza szkołą będziemy zapraszać na winiarskie wieczory tematyczne. W miarę cykliczne będą się odbywać także degustacje win dla zainteresowanych poznaniem win w nazwijmy to „bogatszej” formie. Prowadzona przez sommeliera degustacja 10 – 11 win sama w sobie jest miłym przeżyciem i dostarcza sporą dawkę wiedzy na temat konkretnych produktów. Zapraszam do odwiedzin Probierni i śledzenia aktualnych wydarzeń na Facebooku. Nasze motto to „Poznajmy się na winie” - bo naprawdę warto!

 

PROBIERNIA WIN - Gdańsk, Targ Węglowy 6 (Wielka Zbrojownia), Tel: 58 344 72 10 www.facebook.com/probierniawin, www.jgp.com.pl

 

92
05/2018

Trudno znaleźć ją na Facebooku i Instagramie. Trudno, bo jak pojawi się to tylko gościnnie. Własnych profili nie ma.