ŁOSOŚ Z PIECA ZAWIJANY W LIŚCIE BANANOWCA

Przemysław Langowski, Restauracja Magiel

Składniki:

• 250 g łososia

• 80 g dzikiego ryżu

• łodyga selera naciowego

• 2 małe marchewki

• 3-4 szparagi

• 2-3 różyczki brokułu 

• kilka liści nasturcji i botwinki

• łyżka kawioru z octu

• oliwa porowa

• 50 g skorupek z homara

• 4 liście kafiru

• 80 ml białego wytrawnego wina

• 100 ml śmietanki kremówki

• sól

Przygotowanie:

Skorupki z homara wygotowujemy w winie z liśćmi kafiru i śmietanką kremówką. Doprawić solą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Łososia zawijamy w liście bananowca z pokrojonym selerem naciowym i dzikim ryżem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25-30min. Liście nasturcji, botwinki, szparagi, brokuły, marchewki glazurujemy na maśle przez ok. minutę. Wykładamy na talerz i polewamy kawiorem oraz oliwą porową.