Szef Kuchni RADOSŁAW JANICKI  , RISTORANTE SEMPRE Sopot

Składniki:

- makaron linguine dobrej jakości

- krewetki królewskie

- kalmary "baby”

- małże, np. mule lub vongole lub oba rodzaje

- czosnek i natka pietruszki

- ostra papryczka peperoncino

- pomidorki cherry 5 sztuk

- oliwa z oliwek

- białe wino 50 ml

- woda 50 ml

Przygotowanie:

owoce morza oczyścić. Do gotującej osolonej wody wrzucić makaron i ugotować al dente. W tym czasie przygotować sos: na lekko rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy, dodać krewetki i kalmary, chwilę smażyć, następnie dodać pokrojony czosnek, peperoncino, sól, pieprz i natkę do smaku, wlać 50 ml wina i 50 ml wody. Dodać małże i gotować ok 5 min. Pod koniec dodać pomidorki cherry przekrojone na pół. Całość wymieszać z makaronem i zredukować nadmiar płynu. Podajemy na głębokim talerzu lub półmisku, posypane natką i polane oliwą. Pasta pronta, buon appetito!