Zefir truskawkowy z bezikami


prestiz

Wczoraj: Wincentyna Zawadzka, Kucharka Litewska, 1870 rok

Kwartę gęstej śmietanki ubić na lodzie na mocną pianę, włożyć pół funta cukru, parę kropel cedru lub trochę utłuczonej wanilji, pół kwarty świeżych poziemek, truskawek lub kwaterkę jakich czerwonych konfitur bez soku, wymieszać, włożyć do puszki, pokręcić ją przez kwadrans na lodzie, osypując solą, obłożyć lodem i zostawić tak na parę godzin. Na wydaniu umoczyć puszkę w ciepłej wodzie i wyrzucić na półmisek, oblawszy jakim sokiem lub karmelem. 

Dzisiaj:

Składniki: 250 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1,5 szklanki pozbawionych szypułek truskawek + 4 truskawki do ozdoby, 2/3 szklanki małych bezików

Przygotowanie: Truskawki kroimy w ćwiartki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, wkruszamy beziki (4 pozostawiamy do ozdoby), delikatnie mieszamy. W szklankach układamy warstwami trochę truskawek, 2 łyżki śmietanki,
1 łyżkę truskawek, na koniec warstwę bitej śmietany. Ozdabiamy truskawką i małym bezikiem, serwujemy.

91
04/2018

O życiu, które jest podróżą z wybitnym trójmiejskim podróżnikiem rozmawia Malwina Talaśka.