Łukasz Domagalski White Marlin

Składniki:

200g halibuta atlantyckiego, 100g ośmiorniczek baby, 50g kasza bulgur, 60g zielone warzywa - fasolka, groszek, jasno zielone części pora, 100 ml białego wytrawnego wina, 1 cebula lub szalotka drobno pokrojona, 1 ząbek czosnku, 1/2 cytryna, 100g masła, miód, oliwa, olej, sól, pieprz, szafran

Przygotowanie:

Ośmiorniczki rozmrażamy do temperatury pokojowej i gotujemy je na wolnym ogniu od zimnej wody w bulionie z białymi warzywami, bulion lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy je do miękkiej konsystencji, około 2 h. Studzimy i smażymy na cienkiej warstwie oleju do momentu aż będą bardzo chrupiące. 

Halibuta kroimy i smażymy od strony skóry do momentu aż ryba sie zetnie do 3/4 wysokości, odwracamy ją na drugą stronę, skrapiamy cytryną i dodajemy odrobinę masła na patelnię. Rybę wykańczamy otrzymanym sosem.

Zielone warzywa gotujemy we wrzątku, odcedzamy, po czym smażymy na oleju na średnim ogniu. Skrapiamy cytryną i dodajemy odrobinę miodu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z kolei kaszę dokładnie mieszamy z łyżeczką oliwy po czym zalewamy ją lekko osolonym wrzątkiem. Przykrywamy, po 10 minutach dokładnie mieszamy. Kaszę możemy lekko poddusić z czosnkiem i białą cebulą i wykończyć masłem.

Sos szafranowy: Do garnka wlewamy 100 ml białego wytrawnego wina, wsypujemy szczyptę szafranu, redukujemy płyn o połowę na średnim ogniu, po czym dodajemy 50g masła do momentu aż sos zemulguje. Przyprawiamy solą i pieprzem.