GOUT DE FRANCE W BIAŁYM KRÓLIKU

Na pięciu kontynentach trzy tysiące szefów kuchni oddało hołd kulinarnym dokonaniom Francji. Częścią imponującego projektu „Goût de France” była też gdyńska restauracja Biały Królik, która zaprosiła na francuską kolację przygotowaną przez szefa kuchni Marcina Popielarza. 


Matylda Promień

Marcin Popielarz zadedykował menu wielkiej sławie francuskiej gastronomii, Bernardowi Loiseau. W tym roku przypada 15. rocznica śmierci tego słynnego szefa kuchni. Restauracja i Relais & Chateaux Hotel Bernard Loiseau były odznaczone 2 gwiazdkami Michelin. Dla Białego Królika Bernard Loiseau to symbol geniuszu, pasji i całkowitego oddania kuchni.

Loiseau i kilkunastu innych wielkich kucharzy są we Francji uważani za kapłanów chroniących największą świętość kraju - sztukę kulinarną. Artyści kuchni cieszą się tam sławą równą filmowym gwiazdom. Filozofia projektu Gout de France to oddanie hołdu dokonaniom wspaniałej sztuki kulinarnej Francji, jej odkryciom i wartościom, które propaguje, takim jak dzielenie doznań i docenienie dobrej, wartościowej żywności. 

Podczas kolacji w Białym Króliku podano m.in. kawior z bakłażana i chłodnik pomidorowy, gęś glazurowaną syropem klonowym z gruszką, zupę borowikową, żabie udka z czosnkiem i pietruszką, terrinę wieprzową w cieście z konfiturą z szalotki, a na deser tartę z cydru z zielonym jabłkiem w miodzie waniliowym. 

91
04/2018

O życiu, które jest podróżą z wybitnym trójmiejskim podróżnikiem rozmawia Malwina Talaśka.