Forszmak Klasyczny


prestiz

Wczoraj: Alina Gniewkowska, Współczesna Kuchnia Domowa, 1929 rok

Śledzi – mleczaków wymoczonych, obranych z ości, wziąć dwie sztuki, jabłek dużych kwaśnych 2, jaj gotowanych 3, żółtek surowych 2, kartofli gotowanych 2, grzybów suszonych ugotowanych 3, cielęciny pieczonej 400 gr. (1 funt), śmietany kwaśnej łyżek 4, masła młodego 200 gr. (pół funta), bułeczki tartej z 1 kajzerki. Pieprzu dodać podług smaku. Wszystko usiekać bardzo miałko, przepuszczając najmniej 2 razy przez maszynkę, poczem wysmarować pokrywę od rondla masłem, wysypać bułeczką i masy tej włożyć grubo na jeden palec, co powinno ogółem wystarczyć na 3 takie porcje, które się pieką każda na oddzielnej pokrywie. Piec pod blachą aż do zarumienienia, podawać na gorąco razem z pokrywą.

Dzisiaj:

Składniki: 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 duża cebula,
1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka masła (na wiórki), 4 solone płaty śledziowe, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, pieprz,
2 łyżeczki posiekanego koperku

Przygotowanie: śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 1godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę i drobno kroimy ryby (jak na tatara). Ziemniaki obieramy ze skórki i gnieciemy. Cebulę drobno kroimy, następnie rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i podsmażamy. W dużej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, cebulę, śmietanę, bułkę tartą, koperek i jajka. Doprawiamy masę pieprzem
(nie trzeba jej solić, śledzie są słone).

Przekładamy masę do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej foremki (albo kokilek). Na wierzchu kładziemy wiórki masła. Pieczemy 35–45 minut, do zazłocenia się wierzchu forszmaka, w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło i na zimno (najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym).

Zamiast śledzi można użyć wędzonego łososia.

 

91
04/2018

O życiu, które jest podróżą z wybitnym trójmiejskim podróżnikiem rozmawia Malwina Talaśka.