Nowy Rok zaobfitował w zmiany! Gdyńska restauracja Magiel Towarzyski – zjedz i wypij zyskała nową właścicielkę, nowego szefa kuchni, zgraną obsługę i jeszcze lepszą kuchnię, a także umocniła współpracę z marką Martini. A już niedługo restauracja świętować będzie pierwsze urodziny. 

Mimo swojego niedługiego stażu, lokal stał się znany nie tylko w Trójmieście, a sława Magla Towarzyskiego dotarła nawet do Warszawy. Restaurację odwiedzają m.in. Radek i Piotr z Thecadess, znany fotograf i bloger @wujaszekliestyle, a także top modelka Patrycja Woźniak oraz wiele innych znanych osób, które zauroczyły się domową atmosferą miejsca. 

NIE TYLKO KUCHNIA

Magiel Towarzyski znajduje się przy ul. Strzelców 1/U2, na osiedlu Altoria w Gdyni. Właścicielką jest Sylwia Mikołuć, której pomaga jej przyjaciel Sławek Lewicki, znany w świecie gastronomii manager. Jednak zanim Sylwia przejęła restaurację, wielokrotnie przychodziła tutaj zafascynowana magią miejsca, bo Magiel Towarzyski to nie tylko świetna kuchnia, ale też doskonałe miejsce spotkań towarzyskich.

– Z punktu widzenia gościa, uwielbiałam tę restaurację. Mogłam tu przesiadywać godzinami – śmieje się. - Gdy mój przyjaciel zaproponował, abym została jego wspólniczką nie zastanawiałam się długo. Był to strzał w dziesiątkę! Jakby tego było mało to tutaj poznałam managerkę lokalu Alicję Zubel, która nim rozpoczęła tu pracę, była managerem wielu znanych restauracji w Warszawie – dodaje Sylwia Mikołuć. 

ULUBIONE MIEJSCE RODZIN

Magiel Towarzyski powstał przede wszystkim z pasji i doświadczenia. Właścicielka jest matką półtorarocznego chłopca, dlatego znaczące było dla niej stworzenie miejsca, w którym dobrze czuliby się zarówno dorośli, jak i dzieci. 

– Oprócz bycia matką, jestem również niezależną, zapracowaną kobietą. Goście często pytają mnie: czy nie czuję się wyczerpana będąc w pracy na pełnych obrotach, zaś po godzinach pracy opiekując się synkiem? Tak, czuję się zmęczona, ale to takie pozytywne zmęczenie, które daje kolejne siły. Reaktywując Magla, chciałam stworzyć miejsce gustowne, eleganckie, w którym mamy mogłyby przede wszystkim odpocząć – mówi Sylwia Mikołuć. 

I ten optymizm oraz zaangażowanie czuć w atmosferze miejsca. Magiel to przede wszystkim rodzinna restauracja, w której dzieci mają swój kolorowy kącik zabaw, a rodzice mogą wypić aromatyczną kawę i skosztować domowego deseru. Jednak najciekawiej robi się tu w każdą niedzielę, a to za sprawą pomysłu Sylwii, który bardzo spodobał się okolicznym mieszkańcom. W godzinach 13:30 – 16:30 na najmłodszych gości czekają wykwalifikowani animatorzy,
którzy porwą ich do zabawy. 

NOWOROCZNE ZMIANY

Nowy Magiel Towarzyski to nowatorskie, udoskonalone menu, które zmieni podejście do staropolskiej kuchni. Flagowymi daniami, którym trudno się oprzeć, są: halibut w sosie green curry, policzki wołowe oraz schabowy z kością. Zaś na deser warto wybrać przepyszną bezę bądź ciasto marchewkowe, pieczone przez niezastąpioną panią Weronikę. Oprócz tego każdego dnia pojawiają się inne „dania dnia” w bardzo przystępnej cenie.

Restauracja to nie tylko jedzenie, ale również wspaniała zabawa. A tutaj jej nie brakuje!  Przynajmniej raz w miesiącu można wybrać się na koncert popularnego zespołu Hotel
Imbirowa, albo skosztować różnorodnych win bądź whisky podczas wieczorów degustacyjnych. 

I URODZINY 

Już 17 lutego Magiel Towarzyski będzie świętował swoje pierwsze urodziny. Na tę specjalną okazję przybędą znane osoby z Trójmiasta i z Warszawy. Kto dokładnie? Właścicielka uchyli rąbka tajemnicy tuż przed wydarzeniem, na stronie Magla na Facebook’u. W trakcie imprezy będzie można posłuchać muzyki na żywo, zjeść coś pysznego ze specjalnie skomponowanego menu degustacyjnego, zaś kucharze będą serwować potrawy na oczach gości.