OŚMIORNICA


prestiz

Szef kuchni poleca  - Fidel

 

Składniki: 

macki ośmiornicy, 

ryż, czarna fasola, 

czerwona marynowana cebula, 

grillowana cytryna, 

sos z oliwy, prażonego czosnku i kolendry, 

masło czosnkowe

Przygotowanie: 

Ośmiornicę hartuję we wrzątku i gotuję przez 45 min. w wywarze z dodatkiem wina, cebuli, marchwi, czosnku i ziela angielskiego. Ugotowaną ośmiornicę schładzam i wycinam macki, które jeszcze oczyszczam z czerwonej skórki. Tak sporządzone macki krótko grilluję. W Fidelu podajemy do tego ryż z czarną fasolą i masłem czosnkowym, czerwoną cebulę marynowaną w soku z limonki oraz grillowaną cytrynę i sos z oliwy prażonego czosnku i kolendry. Gdy moja macka jest już na desce, polewam ją jeszcze limonkowym octem balsamicznym, prószę pieprzem cytrynowym i świeżą skórką z cytryn. 

88
01/2018

Swoją przygodę zaczynał w czasach bigbitu i to w samej jego kolebce – w Sopocie. Zanurzył się w rocka, a potem w jazz.