ŁUKASZ DOMAGALSKI – WHITE MARLIN

Składniki: 

150g boczniaka, 2 ząbki czosnku, 1 mała szalotka lub cebula, 1 jajko, twardy ser grana padano, parmezan, bagietka, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz, 100 ml kwaśnej śmietany, oliwa, masło, 50 ml ocet winny

Przygotowanie: 

Na początek jajko w koszulce. Gotujemy ok. 2 l wody z octem i solą. Po zagotowaniu delikatnie wybijamy jajko do wody i wyłączamy gaz pod garnkiem. Po 2 minutach białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.

Bagietkę kroimy w duże nieregularne kawałki, do garnka dolewamy 20g oliwy,  dodajemy 1 ząbek czosnku w łupinie lekko zgnieciony, jedną gałązkę tymianku i grzejemy na minimalnym ogniu. dodajemy pokrojone pieczywo i suszymy je na oliwie przez około 20-30 minut, do momentu aż zewnętrzna część będzie chrupiąca. Solimy całość do smaku. Po całym procesie odstawiamy całość z ognia i przekładamy grzanki na sitko kuchenne lub na ręcznik papierowy.

Boczniaki kroimy w plasterki bądź po prostu nacinamy i smażymy na maśle z datkiem czosnku, tymianku i oliwy, aż do momentu zrumienienia się grzybów. Dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, całość mieszamy. Po zeszkleniu się szalotki dodajemy śmietanę i mieszamy do momentu ścięcia się sosu. Wszystko na średniej mocy palnika. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone zioła. 

Na spód talerza układamy grzanki, później grzyby, na górę kładziemy jajko. Kruszymy jedną grzankę na górę, co da efekt "crispy", dodajemy pokrojone zioła, solimy i pieprzymy na koniec do smaku. Ścieramy obieraczką twardy ser i mamy proste, zimowe danie vege.