SEMPRE. CZAS NA WŁOSKIE SMAKI!

Nie trzeba przemierzyć ponad 2 tys. kilometrów, aby poczuć się jak w słonecznej Italii. Wystarczy odwiedzić jeden z pięciu lokali Sempre w Trójmieście. Tam czeka nas uczta, jak we włoskiej trattorii.

Nie trzeba przemierzyć ponad 2 tys. kilometrów, aby poczuć się jak w słonecznej Italii. Wystarczy odwiedzić jeden z pięciu lokali Sempre w Trójmieście. Tam czeka nas uczta, jak we włoskiej trattorii.

Kuchnia włoska jest prosta i mocno aromatyczna. Pełna warzyw, owoców morza, mięs, oliwy extra vergine i przede wszystkim – świeżych przypraw. Bazylia, oregano czy koper włoski to tylko nieliczne z ziół, które sprawią, że smakowanie dań włoskich będzie zmysłowym przeżyciem.

Właściciele Sempre wzięli te zasady do serca. Przyjęli kuchnię włoską taką, jaka jest. Prostą, aromatyczną i zmysłową. Zamiast udoskonalać to, co jest już doskonałe, swoją energię koncentrują na zdobyciu najświeższych składników, sprowadzanych prosto z Włoch. Stąd pewność, że dania w pizzerii lub restauracji Sempre nie różnią się od tych, które możemy spróbować w najprawdziwszych włoskich trattoriach.  

A to wszystko w iście włoskim entourage’u, gdzie wesoła muzyka przenika się z gwarem rodzinnych rozmów, dzieci czują się jak u siebie w domu, a dorośli mogą w spokoju delektować się kieliszkiem wina. Zarówno w lokalu, jak i na świeżym powietrzu.

– Prawdziwa włoska restauracja to przede wszystkim doskonała pizza, skropiona aromatyczną oliwą, podlana kieliszkiem wina. To wszystko znajdą państwo u nas, w otoczeniu skocznych, włoskich rytmów. W nadciągające gorące dni zwróciłbym również szczególną uwagę na nasze rozbudowane ogródki letnie, które są idealnym miejscem, aby spędzić czas ze znajomymi przy zimnym włoskim piwie czy orzeźwiających drinkach na bazie Prosecco – mówi menedżer lokalu Ristorante Sempre w Gdyni, Paweł Nejfeld.

Sempre w dwóch odsłonach

O tym, że Sempre powstało z miłości do Włoch i dobrego jedzenia wie każdy, kto chociaż raz przekroczył próg lokalu. Nie każdy jednak wie, że Sempre działa w dwóch formach. Pierwszą jest pizzeria (Sempre Pizza e Vino), w której jak sama nazwa wskazuje, zjemy włoską pizzę w różnych odsłonach. Drugą są restauracje (Ristorante Sempre), w których możemy skosztować pełnej kuchni włoskiej, począwszy od pizzy, poprzez makarony, aż po owoce morza. Zarówno w jednym, jak i w drugim miejscu dostępne są wyborne, włoskie wina oraz domowa lemoniada z sycylijskich cytryn.

Dlaczego akurat taki podział? Aby stworzyć restaurację z prawdziwą kuchnią i bogatym, różnorodnym menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie, niezbędna jest odrobina przestrzeni. Jako pierwsza powstała pizzeria na Targu Rybnym w Gdańsku – niewielka, kameralna, z kilkoma stolikami. Pokochali ją mieszkańcy Gdańska i okolic. Pomysł z wprowadzeniem oryginalnej włoskiej kuchni w Trójmieście był na tyle trafny, że z biegiem czasu powstał apetyt na więcej. Gdy po długich poszukiwaniach wreszcie znalazły się odpowiednie miejsca, powstały: Ristorante Sempre w Sopocie i w Gdyni. Obie restauracje mają więcej przestrzeni, bogatsze menu oraz doświadczonego szefa kuchni, który co tydzień zaskakuje nowymi daniami w karcie tygodnia.

Sempre Pizza e Vino znajdują się w Gdańsku na Targu Rybnym 11/U1 i przy ul. Długiej 6/7/8 oraz w Sopocie na ul. B. Monte Cassino 49. Z kolei Ristorante Sempre znajdziemy w Sopocie na ul. Grunwaldzkiej 11 oraz w gdyńskim Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30.

Co poleca szef kuchni?

Menu Ristorante Sempre jest bardzo bogate i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Gdy goście odwiedzają restaurację po raz pierwszy, częstym pytaniem zadawanym kelnerowi jest „A co pan/pani poleca”? Poprosiliśmy szefów kuchni, aby wskazali swoje ulubione zestawy dań.

Oto zestaw doskonały, polecany przez szefa kuchni Ristorante Sempre Gdynia Dawida Gieracza:

Gli Antipasti, czyli na przystawkę – Calamaretti Fritti. To małe, chrupiące kalmary podane z miksem sałat i sosem. Jako Le Paste (menu makaronów) szef kuchni poleca Gnocchi al Pesto, czyli włoskie kopytka w świeżym bazyliowym pesto własnej roboty, podane z suszonymi pomidorami i mozzarellą z mleka bawolic. Jako danie główne, warto zamówić Filetto di Maiale al Gorgonzola, co oznacza polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli i orzechów włoskich, puree z groszku oraz sałatki z pomidorów „al balsamico”. Na deser klasyczne Tiramisu, na bazie kremowego sera Mascarpone i biszkoptów nasączonych mocnym espresso i migdałowym likierem Amaretto Disaronno.

Z kolei, szef kuchni Ristorante Sempre Sopot Radosław Janicki poleca:

Na przystawkę, Vitello Tonnato, czyli cienkie plastry cielęciny podane na zimno, z sosem majonezowo-tuńczykowym i kaparami. Jako Le Paste – Spaghetti ai Frutti di Mare, czyli makaron spaghetti ze świeżymi owocami morza: małżami, kalmarami i krewetkami, w winnym sosie z dodatkiem pomidorków. Jako danie główne - Polpo alla Griglia, czyli grillowana ośmiornica podana z kompozycją sałat i grzankami czosnkowymi.  Na deser kolejny klasyk, czyli Panna Cotta. To słodkie połączenie delikatnej śmietanki, ziarenek prawdziwej wanilii oraz aromatycznego owocowego sosu.

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że włoska kuchnia i wyborne wino doskonale się ze sobą komponują. W Sempre warto zwrócić uwagę na bardzo smaczne wina stołowe. Czerwone o rubinowym zabarwieniu pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Zawiera subtelne, kwiatowo-owocowe aromaty. To wino jest bardzo uniwersalne, podkreśla smak wielu dań. Będzie doskonałym wyborem m.in. do: pizzy, potraw na bazie czerwonego mięsa oraz makaronów.

Miłośnicy wina białego mogą wybrać jasnożółtą alternatywę, również pochodzącą z regionu Emilia-Romagna. Jest bardzo delikatne, z wyczuwalnymi kwiatowo-owocowymi aromatami. To krągłe i dobrze zbalansowane wino doskonale komponuje się z: białym mięsem, rybami i owocami morza. 

Pizza rodem z Włoch

Pizza w Sempre jest cienka i chrupiąca. Powstaje wyłącznie z trzech składników: włoskiej mąki, wody i oliwy extra vergine. Ciasto jest wyrabiane ręcznie. Podobnie jest z sosem pomidorowym, przygotowanym od podstaw ze świeżych pomidorów. Na pizzy znajdziemy składniki, jakich używa się we Włoszech, czyli np. szynkę Prosciutto di Parma, pikantne kalabaryjskie salami Spianata, ostre papryczki peperoncino czy krewetki królewskie. Oczywiście, są również wersje dla wegetarian. Żółtego sera tu nie uświadczysz. Jest natomiast Mozzarella di Bufala, Gorgonzola i Grana Padano. Jak we Włoszech.

- Dlaczego pizza Sempre jest taka wyjątkowa? Kto nie wie, niech po prostu spróbuje. Gdy cztery lata temu po raz pierwszy skosztowałam tej oryginalnej włoskiej pizzy stwierdziłam, że inne mogą już nie istnieć. Do dziś nie zmieniłam zdania. Idealnie cienkie ciasto, wyważona ilość smacznych składników i wypiekanie w odpowiednio wysokiej temperaturze – to główne czynniki jej sukcesu. Duże znaczenie ma również fakt, że pizza jest przygotowywana na bazie drobniutko zmielonej włoskiej mąki typu „00”, a nasi pizzermani ugniatają ciasto ręcznie. Czuć, że jest to pizza robiona przez ludzi, a nie maszyny – mówi menedżer lokalu Ristorante Sempre w Sopocie Ewelina Laskowska.

Dla przykładu, pizza di Parma zawiera w sobie: sos pomidorowy, mozzarellę, szynkę di Parma, rukolę, pomidorki cherry, ser Grana Padano oraz oliwę extra vergine. Interesującą pozycją wydaje się być również pizza Tartufo, z dużą ilością mozzarelli, dodatkiem owczego sera Pecorino oraz pastą z włoskich, czarnych trufli.

 

 

81
06/2017

Jak Cię widzą, tak Cię piszą. Marzeniem jest by pisali dobrze. Ideałem gdy fizyczność idzie w parze ze stanem ducha, ekspresją i praktycznie zrealizowanym pomysłem na siebie.