GOTOWANIE NA STYKU MORZA I LĄDU

60 szefów kuchni i cukierni wzięło udział w imprezie Chef Only. To integracyjna impreza branży gastronomicznej, której celem jest wymiana doświadczeń i wspólne poszukiwanie kulinarnych inspiracji. Tym razem najlepsi szefowie kuchni z całej Polski spotkali się w hotelu Almond w Gdańsku. 


prestiz

Najważniejszą atrakcją spotkania był wspólny połów ryb. Kucharze i cukiernicy wypłynęli o świcie kutrami na Bałtyk, aby później złowione dary morza wykorzystać do przygotowania autorskich dań. Po powrocie ekipa przystąpiła do wspólnego gotowania. 

- Stawiamy na smażenie, wędzenie i grillowanie, czyli wszystkie techniki, które znajdą się w propozycjach menu na nadchodzące wakacje. Cukiernicy natomiast mogli popisać się kunsztem podczas tworzenia niebanalnych kompozycji inspirowanych naturą – mówi Przemysław Langowski, szef kuchni restauracji Magiel w hotelu Almond

Tematem przewodnim imprezy było hasło „Gotowanie na styku morza i lądu”. Ekipa wykorzystała nie tylko złowione wcześniej dary morza, ale również doskonałej jakości mięsa i produkty regionalne. Szefowie kuchni dzielili się także inspiracjami na przygotowanie doskonałej jakości wołowiny. Było twórczo i niebanalnie.

Kontynuując tradycję z poprzednich lat do konkursu zostali zaproszeni również uczniowie szkół gastronomicznych, którzy mieli okazję nie tylko obserwować, ale również pomagać w pracy profesjonalnych kucharzy i cukierników. Po oficjalnej części programu zaproszeni goście spędzili czas podczas wieczoru muzycznego, w klimatycznym ogrodzie hotelu Almond. Nieformalna atmosfera pozwoliła na bliższe poznanie ekip z całego kraju, rozmowy przy klimatycznej muzyce oraz wspólnej zabawie do białego rana.

 

81
06/2017

Jak Cię widzą, tak Cię piszą. Marzeniem jest by pisali dobrze. Ideałem gdy fizyczność idzie w parze ze stanem ducha, ekspresją i praktycznie zrealizowanym pomysłem na siebie.