12 znakomitych szefów kuchni, 3 gości specjalnych, siedmiodaniowe menu oraz 150 gości - tak w skrócie wyglądała Kolacja Szefów Kuchni w Atom Clubie na stadionie Energa Gdańsk, będąca podsumowaniem charytatywnej akcji „Serce do garów”. Akcja ma na celu wsparcie fundacji Kawałek Nieba z Rumi, która zajmuje się finansowaniem posiłków dla najuboższych dzieci.

Tego wieczora goście na własne oczy mogli podziwiać kulinarny kunszt sław pomorskiej i polskiej gastronomii. Nie tylko podziwiać, ale też skosztować. Na talerzach znalazły się m.in.: gęsia wątróbka (amuse-bouche) przygotowana przez Ernesta Jagodzińskiego, pstrąg w towarzystwie ogórka, twarogu i niezwykle aromatycznego chrzanu z koperkiem (przystawka zimna) autorstwa Rafała Wałęsy i Damiana Mazurowskiego, kaczka z jabłkiem i szałwią (przystawka ciepła) zaserwowana przez Philippe Abrahama, Jacka Koprowskiego i Łukasza Lewandowskiego. 

Zupę grzybową na bazie borowików z dodatkiem bakłażanu i dzikich ziół ugotowali Jachu Nawrocki i Adam Wozniak. Po przystawkach przyszedł czas na dania główne. Troć bałtycka z kiszonym ogórkiem, pigwowcem, dynią i czerwoną cebulą, podana przez Jacka Fedde, Grzegorza Labudę i Kamila Sadkowskiego rozbudziła apetyty. Hitem kolacji okazał się gołąb solankowy. Niezwykle delikatne mięso podano z topinamburem, dereniem i burakiem. Tym daniem popisali się Marcin Popielarz i Paweł Dołżonek.

Na deser zaserwowano gruszkę, która... nie była gruszką. Pod pyszną glazurą krył się mus wanilia tonka, w skład którego wchodził wyborny karmel cynamonowo - anyżowy. Smak dopełniła migdałowa kruszonka w towarzystwie rokitnika. Deser okazał się idealnym zwieńczeniem kolacji, a przygotował go nie kto inny, jak Tomasz Deker.

Do każdego dania podano także specjalnie dopasowane wino. O wine pairing zadbał sommelier Wiesław Wysokiński, wiceprezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, a wino dostarczyła firma Centrum Wina. Podczas imprezy nie mogło zabraknąć innych atrakcji. Goście mogli podziwiać i degustować liczne produkty regionalne lokalnych, małych producentów, tj. Gospodarstwo "Kaszubska Koza", Gospodarstwo Rybackie Zielenica, Plantacja Aronii Czarnoowocowej i AleBrowar. O artystyczną oprawę wydarzenia zadbała trójmiejska wokalistka Islet.

Akcentem charytatywnym była aukcja, w której licytowano m.in. wyjątkowe wina ufundowane przez Prudential, fartuch kucharski z autografami wszystkich szefów kuchni biorących udział w kolacji, a także weekend z wyjątkowym Lexusem RC ufundowany przez Lexus Trójmiasto, weekend w luksusowym Pałacu Ciekocinko i dzień w spa w Spa w Quadrille Conference & Spa.