SERCE DO GARÓW,

„Kolacja Szefów Kuchni” to pierwsza z zaplanowanego cyklu kolacji w ramach akcji „Serce do garów”. Celem akcji jest zarażenie smakiem, pasją do gotowania i namawianie do pomagania innym. Kolacja odbędzie się 5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk i będzie miała charakter charytatywny – część dochodu z kolacji zostanie przekazana Fundacji „Kawałek Nieba” z Rumii.


Matylda Promień

Podczas kolacji gościom gotować będzie 12 wyjątkowych szefów kuchni z Trójmiasta – Philippe Abraham, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Łukasz Lewandowski oraz Rafał Wałęsa. Wielu z nich praktykowało za granicą, również w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Tego wieczora goście na własne oczy będą mogli podziwiać przygotowywanie 5-daniowego autorskiego menu – przekąski zimnej, przekąski ciepłej, zupy, ryby oraz dania mięsnego.

– Pierwsza odsłona akcji miała miejsce rok temu. Skrzyknęliśmy się z trójmiejskimi kucharzami i zrobiliśmy licytację, z której zyski przekazane zostały na leczenie i rehabilitację 4,5-letniej Jagódki. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem – opowiada pełen energii Philippe Abraham, główny organizator akcji „Serce do garów”. 

Gośćmi specjalnymi będą mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni, Patissier & Chocolatier, Tomasz Deker oraz pasjonat, artysta, zwycięzca wielu kulinarnych konkursów m.in. L’art de la cuisine Martell, Ernest Jagodziński – w tym roku przez Przewodnik Gault&Millau Polska, wyróżniony szczególnym kulinarnym tytułem „Szef Jutra 2016”.

Bilet wstępu kosztuje 250 złotych, wejściówki można zakupić w wybranych trójmiejskich restauracjach - Petit Paris, Restauracja Sztuczka, Szafarnia 10, 1611 Restaurant, Restauracja Kubicki, Pałac Ciekocinko, Fedde Bistro i Biały Królik. Rezerwacje przyjmowane są również pod adresem mailowym sercedogarow@gmail.com i pod numerem telefonu 503 122 182.